Uitstelgedrag is genetisch bepaald

Als ik die mails straks beantwoord, is dat ook goed. Morgen zal ik dat idee uitwerken, dan ga ik vast meer inspiratie hebben. Zal ik met de presentatie beginnen, of niet? Dit zijn typische voorbeelden die elke uitsteller kent. Uitstelgedrag is een fenomeen waar veel collega’s zich mateloos aan ergeren, maar ze kunnen je niets verwijten. Uitstelgedrag zit in de genen, dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Colorado.

De onderzoekers bestudeerden 181 eeneiige tweelingen (waar het DNA 100% gelijk is aan elkaar) en 166 twee-eiige tweelingen (waar het DNA 50% gelijk is aan elkaar).

De twee groepen werden getest op hun capaciteit om doelen te stellen en op welke manier ze die bereiken. De onderzoekers keken naar uitstelgedrag en impulsiviteit. Impulsiviteit is een gevolg van het uitstellen. Onze voorouders moesten vertrouwen op hun impulsief gedrag om te overleven en zochten daarom naar beloningen op korte termijn. Of ze de volgende dag zouden halen, was immers nog maar de vraag.

Wanneer we vandaag langere termijndoelen stellen, blijven we uitstelgedrag vertonen. De onderzoekers stelden vast dat uitstellers vaak last hebben impulsiviteit. Het zijn dus zaken die ingebakken zitten.

De onderzoekers bekijken nu hoe we die impulsieve opwellingen en dat uitstelgedrag tegen kunnen gaan.

Bron: NRC