Topadvies uit de chat met Wilfried Vancraen

Zomaar een prothese of een kunstvoorwerp uit je printer laten rollen: het lijk wel sciencefiction. Het bedrijf Materialise, opgericht door Wilfried Vancraen in 1990, legt zich toe op medische, ingenieurs- en designtoepassingen van 3D-printen.

Op 21 mei kon je eens met Wilfried Vancraen van gedachten wisselen over deze technologie. Wij geven alvast de opvallendste vragen en antwoorden.

De vraag

Het antwoord van Wilfried Vancraen

Greg: Kan u enkele voorbeelden geven waar 3D-printing nu al, concreet, voor gebruikt wordt? Het lijkt allemaal een beetje ver-van-mijn-bed-show.

Het is inderdaad voor velen niet zo goed geweten hoe belangrijk de invloed van 3D-printing vandaag al is.

De consumentenapplicatie waarbij mensen met een 3D-printer gaan 'spelen' is nog erg immatuur, maar in de industrie worden duizenden printers vandaag gebruikt.

De meest mature toepassing is in prototyping. Er komt al meer dan 10 jaar geen auto meer op de markt die tijdens zijn ontwerpproces niet in honderden onderdelen is geprint om deze te optimaliseren. Als in de jaren 90 een Smart werd ontwikkeld die in een zo kleine behuizing toch zoveel comfort met bijvoorbeeld airco etc. wist te verpakken, dan is dat met geprinte prototypes mogelijk geworden.

Simon: Hoe evolueert de industrie volgens u in de komende jaren (zowel low cost als high end printers)?

Nu 3D-printen meer en meer in de belangstelling komt zal er natuurlijk een sterke groei ontstaan.
In het high end segment omdat meer en meer mensen op industriele basis producten gaan ontwikkelen die geschikt zijn om te 3D-printen. In het low end segment omdat een grote groep mensen met deze technologie zal willen spelen en experimenteren.
In beide groepen zullen er hierdoor ook heel wat ontgoochelingen ontstaan omdat de huidige hype tot ongepast gebruik zal leiden.

Er zijn vele mogelijkheden, maar zeker niet alles is geschikt.

Vooral: wat niet werkt is de huidige generatie van producten die ontwikkeld zijn om klassiek te produceren gaan printen als alternatief.
Alle successen van 3D-printen gaan gepaard met herdachte designs en meestal ook businessmodellen in de sectoren waar die nieuwe producten toegepast worden. En zulke evolutie gaat niet op 123 ...

Steven: 3D-printing ligt op het kruispunt tussen design en engineering, waar ligt volgens u het zwaartepunt?

Dat is een vraag naar het geslacht van de engelen denk ik.

Zoals bij elk goed product moet er ook voor 3D-geprinte produkten een intelligente interaktie zijn tussen designoverwegingen en de functionaliteit die een productiemethode toelaat.

Geloof niet dat een 3D-printer toelaat alles te printen wat je designt.

Materiaaloverwegingen en zelfs productiebeperkingen blijven net zoals in het verleden een rol spelen.

Dat is waarom ik absoluut niet geloof in het verhaaltje van een 3D-printen in elk huis om alle mogelijke wisselstukken te maken.

Herlees hier de volledige chat!