Toekomstatelier laat Brusselse jeugd elke week met een andere job kennismaken

Vaak hebben jongeren het moeilijk om studies (en een beroep) te kiezen dat bij hen past. De Brusselse organisatie 'Toekomstatelier' heeft daar een oplossing voor.

Het Toekomstatelier biedt allerlei korte opleidingen aan aan Brusselse kansarme kinderen tussen de 10 en de 14 jaar. Gedurende 2,5 jaar volgen de jongeren praktijklessen waarbij ze interageren met professionals uit allerlei sectoren en disciplines.

Sofie Foets, algemeen directeur, legt uit dat het de bedoeling is dat kinderen hun talenten ontdekken en hun wereldbeeld verruimen. "Zo willen we dat de kinderen zelfvertrouwen, motivatie en nieuwsgierigheid ontwikkelen."

Elke zaterdag

Tijdens de workshops leggen vrijwilligers uit wat hun beroep inhoudt, waarna ze aan de slag gaan met de kinderen. Elke zaterdag komen de jongeren in aanraking met een ander thema, zoals geneeskunde, recht, journalistiek, de kunsten of het ondernemerschap.

"Op die manier brengen we twee werelden bij elkaar die elkaar niet makkelijk zouden ontmoeten in onze maatschappij: het bedrijfsleven en jonge kinderen. We willen aan allebei een verrijkende ervaring aanreiken," legt Foets uit.

Schoolmoeheid tegengaan

Met zijn originele aanpak wil het Toekomstatelier schoolmoeheid en (jeugd)werkloosheid in Brussel bestrijden. Bijna twee derde van de Brusselse jonge werklozen hebben geen diploma van de middelbare school op zak, terwijl de meeste vacatures net op hoogopgeleiden gericht zijn, vaak met vereisten voor talenkennis.

Foets wijst erop dat het gebrek aan toekomstperspectief, motivatie en zelfvertrouwen aan de basis liggen van uitval in het secundair onderwijs. Dit initiatief gaat net daartegenin. "Wanneer ik de kinderen ontmoette in november, vroeg ik hen wat ze later wilden worden. Erg vaak antwoordden ze 'ik weet het nog niet', of dingen als 'politieagent', 'dokter', 'advocaat' of 'voetballer'. Dat zijn goed gekende beroepen die vaak hoog aangeschreven staan in de maatschappij. Wij willen hen laten zien wat er allemaal gaande is in de wereld zodat ze zich stilaan een beeld kunnen vormen van wat de toekomst voor hen in petto heeft en hoe hun eigen talenten en interesses daarin passen," zegt Foets.

Nieuwe financiële partners

Een eerste tak van de organisatie werd in België opgezet in Sint-Joost-ten-Node en bestaat uit een groep Nederlandstalige en een groep Franstalige kinderen. De organisatie krijgt steun uit het bedrijfsleven, maar is op dit moment op zoek naar nieuwe financiële partners om nog meer kinderen toegang te kunnen geven tot de workshops.

In Nederland bestaat het concept al 15 jaar. Meer dan 900 kinderen krijgen er wekelijks praktijklessen van vrijwilligers met bijzondere of alledaagse beroepen. Er zijn er duidelijke resultaten van de weekendscholen merkbaar. Kinderen die deelnemen zijn zelfverzekerder, kunnen meer kwaliteiten van zichzelf benoemen en noemen zichzelf minder vaak dom; zo blijkt uit onderzoek.

www.toekomstatelierdelavenir.com 

Tekst: Aurélie Ghalim