Time management voor gevorderden

Hoe kan time management helpen om productiever te worden? Eenvoudigweg… door keuzes te maken. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar de toegenomen werkdruk, de overvloed aan informatie en de diversiteit aan mogelijkheden bemoeilijken dit keuzeproces aanzienlijk.

De klassieke methode

De klassieke timemanagementprincipes, zoals plannen en prioriteiten stellen, gaan vaak uit van een algemene visie waarbij tijdsbeheersing en doeltreffendheid centraal staan. Daarmee kan je inderdaad veel tijd winnen, maar die benadering houdt weinig rekening met persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Bovendien zijn die klassieke methodes niet aangepast aan het informatietijdperk waarin we vandaag leven.

De EFFECT-methode

asset/47094 Om die twee redenen stelt Tim Christiaens in zijn boek ‘Win tijd op jouw manier’ (Lannoo, 19,95 euro) een nieuwe, meer gerichte aanpak voor, met voldoende aandacht voor persoonlijkheid en specifieke situaties.

De nieuwe timemanagementtechniek kreeg de naam ‘EFFECT-methode’ mee, die we in dit dossier graag aan je voorstellen:

  1. Op zoek naar de Essentie: Wie wil je zijn? Wat wil je doen?
  2. Afbakenen van je Functies: Wie ben je op het werk, thuis en in het verenigingsleven?
  3. Focussen op je doelstellingen: Bepaal zelf wat jij met je tijd doet
  4. Efficiënt uitvoeren van je taken: Stel je manier van werken in vraag. Kan het ook anders en slimmer?
  5. Creativiteit: Bewandel niet steeds de platgetreden paden
  6. Toolbox: Doe het op jouw manier

Bestel het boek van Tim Christiaens en betaal geen verzendingskosten.

Hoe doen anderen het?

Het loont beslist de moeite na te gaan hoe anderen met hun tijd omgaan. Wat kunnen we bijvoorbeeld leren van succesvolle mensen als Jacques Rogge, Goedele Liekens en Herman Van Rompuy? Hoe ziet hun agenda eruit? Wat zijn hun vergadertips? Tim Christians legde hen die vragen voor en bundelde de interviews op zijn site. Een voorsmaakje krijg je hier:

In samenwerking met

asset/47091