Studeren in avondonderwijs

Naast het diploma dat je al een hele tijd op zak hebt, zou je daar eigenlijk graag nog een ander diploma aan toevoegen. Dat is mogelijk! Daarbij kan dat extra diploma je helpen om intern voor een andere functie te solliciteren, meer verantwoordelijk op te nemen of zelfs elders je vleugels uit te slaan.

Een bijkomend diploma in avondonderwijs

De meeste universiteiten en hogescholen organiseren hun opleidingen in dagonderwijs ook in avondonderwijs. De duur van deze opleidingen in avondonderwijs is meestal hetzelfde als deze in dagonderwijs. Toch kan je best even navragen of je met het diploma dat je al hebt niet in aanmerking komt voor een verkort programma.

Hou er echter wel rekening mee dat de combinatie van werken en studeren een zware opgave is. Je doet er goed aan na te vragen wanneer de lessen vallen (is dat iedere avond?) of er mogelijkheid is tot zelfstudie.

Ook bespreek je je voornemen om een bijkomend diploma in avondonderwijs te behalen best met je werkgever. Je kunt immers betaald educatief verlof aanvragen en nagaan in hoeverre het mogelijk is je werk af te stemmen op je studie. Het zou immers spijtig zijn als je je studies vroegtijdig moet staken wegens tijdsgebrek of gezondheidsproblemen.

Belangrijk is in je keuze van universiteit of hogeschool rekening te houden met de afstand vanaf je werk en tot thuis. Vaak beginnen de lessen al rond 18u en na de les moet je natuurlijk ook nog de hele weg terug naar huis ondernemen.

Door de werklast en de beperkte mobiliteit van veel werkstudenten, denken veel universiteiten in de richting van afstandsonderwijs, vaak via videoconferencing. Vanop verschillende plekken in Vlaanderen kunnen veel mensen dan dezelfde opleiding volgen en interactief deelnemen aan de lessen.

Als je je diploma op zak hebt ...

Nadat je drie of vier jaar een paar avonden per week hebt doorgebracht achter de schoolbanken en nadat je al die tijd je sociale leven op een lager pitje hebt gezet, heb je eindelijk dat (universitair) diploma op zak.

Dat bijkomend diploma kan je recht geven om te stijgen in de loonschalen op je werk. Zorg ervoor dat je ook dit aspect voldoende met je werkgever doorneemt, voordat je aan je opleiding begint.

Meer info

- Een overzicht van mogelijke opleidingen in België vind je op opleidingen.be
- Voor individuele loopbaanbegeleiding en opleidingen kan je ook terecht bij het loopbaancentrum De Kempische Brug.