Spelcomputer in kantine goed voor hersenen werknemer

Een spelcomputer in de kantine is goed voor de cognitieve flexibiliteit van werknemers, zo blijkt uit onderzoek.

Hersenen van mensen die strategische spellen met een hoog speltempo spelen zijn na afloop flexibeler. Daarover schrijft Pw De Gids op basis van Brits onderzoek.

Onderzoekers van de Queen Mary University of London en University College London lieten 72 vrijwilligers veertig uur videospellen spelen, in een periode van zes tot acht weken. Grappig detail: alle deelnemers waren vrouw, omdat de onderzoekers geen mannen konden vinden die minder dan twee uur per week speelden.

Hoog tempo en strategische uitdagingen

De cognitieve flexibiliteit van de respondenten werd voor en na de proef in kaart gebracht. Met name het aanpassingsvermogen, het vermogen om van de ene taak naar de andere te switchen en de mate waarin zij zich met meer dan één probleem tegelijk konden bezighouden werden onderzocht.

De respondenten werden in drie groepen verdeeld. Twee groepen speelden een spel met een hoog tempo, waarbij veel onthouden moest worden en strategieën ontwikkeld moesten worden. De derde groep speelde een spel met een lager tempo en minder strategische uitdagingen.

“Moderne economie hecht waarde aan cognitieve flexibiliteit”

De twee groepen die het meer uitdagende spel hadden gespeeld, lieten na afloop van de proef een grotere cognitieve flexibiliteit zien dan de mensen in de derde groep. “Creatief probleemoplossen en buiten de bestaande kaders denken kan alleen met cognitieve flexibiliteit”, aldus Brad Love, een van de auteurs van het rapport. “In contrast met de repetitieve aard van werk in de voorgaande eeuwen, hecht de moderne economie waarde aan cognitieve flexibiliteit.”

Of en hoe snel de effecten weer verdwijnen na het stoppen met spelen, is niet bekend.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl.