Speechschrijver van Bart De Wever brengt roman uit: hoe combineert hij zijn twee jobs?

Naam: Joachim Pohlmann
Leeftijd: 31
Woonplaats: Antwerpen
Functie: adviseur cultuur, samenleving, natie en identiteit (speechschrijver)
Werkgever: N-VA
Opleiding: politieke en sociale wetenschappen, antropologie
In dienst sinds: 2006

Bart De Wever staat bekend als een uitmuntend redenaar, maar de speeches waarmee de N-VA-voorzitter zijn troepen aanvuurt zijn eigenlijk allemaal uit de pen van ghostwriter Joachim Pohlmann gevloeid.

Speeches opstellen voor een van Vlaanderens populairste politici is op zich al een fulltime job, maar toch vond de jonge partijmedewerker tussen de bedrijven door nog genoeg tijd om een lijvige roman te schrijven.

Zijn debuut ‘Altijd Iets’, dat het verhaal vertelt van een 26-jarige copywriter die terugkeert naar zijn geboortedorp, ligt sinds kort in de boekhandel. We vroegen Joachim hoe hij erin slaagt om zijn politieke en literaire activiteiten te combineren.

Partijmedewerker voor N-VA is al geen nine-to-fivejob. Wanneer heb je dan nog de tijd gevonden om ‘Altijd Iets’ te schrijven?

"Ik slaap heel weinig, dat helpt (lacht). Soms is het wel moeilijk, maar ik probeer de discipline op te brengen om in het weekend en ’s avonds na mijn werk tijd vrij te maken om te schrijven. Ik ben er wel niet altijd even intensief mee bezig. Als het te druk wordt en ik ook ’s avonds of in het weekend voor N-VA moet werken, leg ik het literair schrijven even stil, maar daarna ga ik er weer des te hevig tegenaan."

Waarom wou je het schrijverschap er per se nog bijnemen?

"Omdat die drang altijd al in mij heeft gezeten. Al sinds ik heel jong was, wist ik dat ik mij later met twee dingen wou bezighouden: met politiek en met schrijven. Voor mij zijn beide activiteiten evenwaardig en ik voel dan ook de nood om ze allebei te doen. Enerzijds wil ik mij ten dienste stellen van een bepaald ideaal en anderzijds wil ik ook mijn visie op de wereld in boeken neerschrijven."

"Zowel de politiek als het schrijverschap maken deel uit van wie ik ben: al sinds mijn vijftiende ben ik bezig met de politiek – eerst bij de VU en later bij N-VA – en schrijven heb ik ook altijd al gedaan."

Hoe ben je speechschrijver van Bart De Wever geworden?

"Dat is heel organisch gegroeid. Ik ken Bart al meer dan twaalf jaar en in die periode heb ik hem zien evolueren van een onbekende assistent aan de faculteit geschiedenis tot de toppoliticus die hij nu is. Toen hij vanaf 2007 meer en meer speeches moest beginnen geven heeft hij aan mij gevraagd om de teksten daarvoor te schrijven. Ik heb nooit een andere werkgever gehad dan de N-VA."

Zijn er bepaalde overeenkomsten tussen het schrijven van een speech en het schrijven van een roman?

"Ja, voor beide moet je een verhaal en een bepaalde denkwijze kunnen ontwikkelen. Bovendien moet je de tekst op zo’n manier kunnen brengen dat het publiek er iets aan heeft, als lezer of als toehoorder. Uiteraard zijn een speech en een roman wel twee totaal verschillende genres. De opbouw is compleet anders. Bij een speech is de tijd beperkt en dus moet je meestal snel ter zake komen. Van een roman kan je in principe zelf de lengte bepalen. Ook bij de keuze van je verhaal en de manier waarop je dat brengt heb je een veel grotere vrijheid."

Kan je dat leren, een speech of een roman schrijven, of moet het in je zitten?

"Volgens mij kan je wel leren om een fatsoenlijke tekst te schrijven. Maar er zijn ook dingen die je moet aanvoelen. Waar je het zwaartepunt van je tekst zal leggen en hoe je daar naartoe gaat, bijvoorbeeld. Of inschatten hoe je publiek zal reageren. Of je die dingen echt kan leren, dat weet ik eigenlijk niet. In elk geval is het zowel bij het schrijven van een speech als van een roman erg belangrijk om een goed gevoel voor structuur en ritme te hebben."

Wat is de beste voorbereiding op de job van speechschrijver? En op die van romancier?

(Volmondig:) "Antropologie. Ik heb veel gehad aan die studie, omdat ik er verschillende technieken heb geleerd die ik nu nog gebruik, zoals logboeken bijhouden of participerende observatie. Als antropoloog bestudeer je ook hoe mensen de werkelijkheid structureren en hoe ze leven in verhalen en talen. Zowel voor een speechschrijver als voor een literair schrijver is dat heel interessant."

"Ik geef wel grif toe dat je op de arbeidsmarkt niet zo veel bent met het diploma van antropoloog. Wie wél belang hecht aan de economische waarde van zijn diploma raad ik dan ook aan om rechten of economie te studeren."

 

De roman 'Altijd Iets' van Joachim Pohlmann is verschenen bij uitgeverij Van Halewyck en kost 19,95 euro.