Sophie of Kevin? Je naam beïnvloedt je loopbaan

Heet je Florian, Sophie of Charlotte dan heb je meer succes in je loopbaan dan pakweg een Kevin, Jason of Mandy. Dat concludeerde de Universiteit van Florida in haar onderzoek.

De studie bevestigt wat al eerder bevonden werd in een gelijkaardig onderzoek van de Duitse pedagoog Astrid Kaiser: iemands voornaam kan onbewust een rol spelen in hoe die persoon beoordeeld wordt, en is daarom medebepalend voor zijn of haar carrière.

Verschil in schoolresultaten

Zowel de Duitse studie, waarbij 2.000 leerkrachten werden ondervraagd als deze recente Amerikaanse studie, waar men onderzoek voerde bij 55.000 kinderen, tonen aan dat we onbewust een negatieve of positieve associatie maken bij het horen van een voornaam.

De verschillende associaties worden zelfs al gemaakt  in de lagere school. Uit het onderzoek blijkt dat leerlingen met namen als  Kevin of Mandy zeer vaak in verband gebracht worden met leer- en gedragsproblemen. Leerlingen die Sophie, Alexander of Simon heten, worden in het onderzoek als aardiger, slimmer en sociaal vaardiger beoordeeld.

Ook blijken de schoolresultaten van leerlingen met meer traditionele en klassieke namen 5% hoger te liggen dan die van andere leerlingen. Verklaring? Leerlingen proberen de verwachtingen van hun onderwijzers in te lossen. Hogere verwachtingen bij Sophie dan bij Kevin zorgen er dan voor dat Sophie extra haar best zal doen.

Studiekeuze

Uit een Amerikaans onderzoek dat gevoerd werd bij duizend zussen bleek dat meisjes met een nogal vrouwelijke naam, zoals Anna of Elizabeth minder vaak kozen voor een exacte studie. Hun zusjes met een naam die door Amerikanen als minder vrouwelijk wordt bestempeld, zoals Lauren of Abigail waren vaker te vinden voor een opleiding in de wiskunde of de fysica.

Mohammed vs Thomas

Ook de origine van een voornaam heeft impact op je loopbaan. Personen met een autochtoon klinkende naam hebben twee keer meer kans om op een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden dan een kandidaat die bijvoorbeeld Mohammed heet.

Stéphanie of Stefany?

Opvallend zijn ook de verschillen die voortvloeien uit de spelling van voornamen. Gezinnen die in rijke buurten wonen kiezen eerder voor de traditionele schrijfwijze van voornamen, zoals bijvoorbeeld Stéphanie. Terwijl ouders uit een lagere inkomensklasse juist heel creatief zijn met spellen en bijvoorbeeld voor Stefany zouden kiezen.

Foto: gva.be