Sofico blogt dag 4: het Grote Avontuur

 

Naam: Jan De Veylder
Functie: Business Consultant
Bedrijf: Sofico Services Australië

Sofico is een toonaangevende internationale leverancier voor software-oplossingen en diensten voor asset, finance leasing & fleet mobility management met 25 jaar ervaring. Ons softwarepakket ‘Miles’ is gebaseerd op een ongeëvenaarde business expertise en cutting-edge technologie. Sofico onderscheidt zich door hechte teams met excellerende medewerkers en het bouwen van lange termijn relaties met klanten. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Gent (Zwijnaarde).

Deze week schrijft Jan De Veylder, Business Consultant bij Sofico in Australië, elke dag een blog voor Vacature. Hij vertelt over zijn werk en leven aan de andere kant van de wereld.

Terugkomen in Australië voelt als thuiskomen. Na enkele weken terug in Sydney groeit het gevoel dat ik niet enkel voor drie maand wil blijven, maar voor een langere periode het leven in het buitenland wil ervaren. Dit is geen gemakkelijke beslissing. Australië is nu niet direct bij de deur, vertrouwde omgeving en gewoontes opgeven, vrienden en familie missen, administratieve rompslomp doorstaan, etc. Maar het avontuur lonkt en een kans op het leven ervaren in een land dat altijd bovenaan te vinden is in de 'gelukkigste-landen-ter-wererld-lijstjes' biedt zich niet iedere dag aan. Dus na drie jaar voor Sofico in België gewerkt the hebben besluit ik de wissel te maken naar Sofico Services Australia.

De zoektocht naar een appartement in Sydney blijkt niet evident: als je een appartement wil bezichtigen moet jij je schikken naar het uurrooster van de agent. Inspecties duren een kwartier en worden ingepland op een willekeurig moment van de dag. Kan je niet gaan, dan heb je pech. Ik besteed de eerste zaterdag na mijn aankomst in Syndey met het bezichtigen van verschillende appartementen in the city. Wanner je opdaagt voor zo’n ‘inspection’ blijkt dat je niet de enige geïnteresseerde bent. Tot wel twintig andere gegadigden staan aan te schuiven! Deze twintig andere gegadigden blijken dan ook nog dezelfde route van appartement naar appartement te hebben uitgestippeld. Uiteindelijk valt mijn oog op een appartement dicht bij Circular Quay, op een boogscheut van Harbour Bridge en de Sydney Opera House. Na het invullen van allerlei paperassen en het aanleveren van allerlei bewijzen van goed gedrag en zeden blijk ik een waardige kandidaat te zijn voor het huren van dit appartement!

Queuing of aanschuiven lijkt trouwens een nationale hobby te zijn, waarschijnlijk een overblijfsel van hun Britse roots. Wanneer je uit gaat eten in de hippe uitgaansbuurten zoals Surry Hills of Newtown is het heel gebruikelijk dat je bij aankomst in een restaurant niet zomaar kan gaan zitten. Eerder geef je je naam en gsm-nummer aan de receptionist(e) en kom je op de wachtlijst terecht. Na een half uur tot een uur bellen ze je dan op met de melding dat er een tafel vrij is en je dus welkom bent om geld te spenderen. Het voortreffelijke eten dat je krijgt voorgeschoteld maakt het wachten meestal meer dan goed.

Werken in Australië verschilt niet zoveel van werken in België. Wel is het kantoor in Sydney een stuk kleiner in vergelijking met het snel groeiende kantoor in Zwijnaarde. Al snel ken je al je collega’s. Friday lunches en friday afternoon coffees beneden op het terras van de coffee shop dragen bij tot de relaxte aussiesfeer. Net als het team event, dat ook dit jaar een schot in de roos was. Een garantie op succes is op voorhand verzekerd als je met je collega’s naar Mission Beach vliegt om vandaar met een zeilboot naar het Great Barrier Reef te varen en al snorkelend de pracht en praal te mogen aanschouwen die de natuur te bieden geeft. Terug in het resort hebben we een diner met uitzicht op zee en een gezellige avond om niet snel te vergeten. Werken voor Sofico heeft zo zijn voordelen!