Sofico blogt dag 2: Land der Dromen

 

Naam: Jan De Veylder
Functie: Business Consultant
Bedrijf: Sofico Services Australië

Sofico is een toonaangevende internationale leverancier voor software-oplossingen en diensten voor asset, finance leasing & fleet mobility management met 25 jaar ervaring. Ons softwarepakket ‘Miles’ is gebaseerd op een ongeëvenaarde business expertise en cutting-edge technologie. Sofico onderscheidt zich door hechte teams met excellerende medewerkers en het bouwen van lange termijn relaties met klanten. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Gent (Zwijnaarde).

Deze week schrijft Jan De Veylder, Business Consultant bij Sofico in Australië, elke dag een blog voor Vacature. Hij vertelt over zijn werk en leven aan de andere kant van de wereld.

USA: het land waar dromen uitkomen. Of is dat nu Australië? Voor velen is Australië een kans op een beter leven. Zie het nieuws met de bootvluchtelingen die have en goed verkopen om toch maar in Australië te geraken. Gelukkig was mijn weg naar Down Under iets comfortabeler.

Het cultuurverschil met Europa werd meteen duidelijk bij aankomst in Sydney: wanneer je aan de luchthaven in de taxi stapt ga je niet achteraan zitten om je te laten rijden door een chauffeur. Je gaat vooraan zitten en maakt een babbel met je ‘mate’ voor dat half uur. Voor een koele Belg is dat een aangename verandering.

Aangekomen in centrum Sydney volgt direct de volgende verrassing. Het lijkt alsof ik me van vliegtuig en bestemming vergist heb en in Tokyo of Beijing geland ben in plaats van in Sydney: een massa macha green tea slurpende aziatische medemensen begeven zich door de drukke straten. Wiki weetje: bijna 20% van de populatie in Sydney bestaat uit Asian Australians. Daar deze bevolkingsgroep fan is van hoogbouw, ‘city convenience’ en drukte, concentreert deze 20% zich dan ook allemaal rond Town Hall, zeg maar het centrum van het CBD (central business district).

Sydney kan je wat vergelijken met een miniversie van New York. High rise torens aan het water, drukke brede straten vol koffie of thee drinkende mensen, art deco restanten doorheen de stad, overvloed aan winkels, fast (Asian) food, Starbucks en shopping malls. Alleen heb je hier ABC’s oftewel Australian Born Chinese in plaats van African Americans. Het was liefde op het eerste gezicht: Sydney is gewoonweg een fantastische stad! De diversiteit aan mensen en invloeden zorgt voor de meeste uiteenlopende culinaire, culturele, artistieke en architecturale ervaringen die je je maar kan wensen. Nooit gedacht dat ik, uit een klein Oost-Vlaams boerendorp afkomstig zijnde,  in the big city zou wonen en werken. Jammer genoeg bleef mijn eerste verblijf in Australië voor Sofico beperkt tot drie maand. Maar het gevoel ‘hier wil ik ooit terug komen’ heeft zich genesteld in mijn gedachten.