Sofico blogt dag 1: de 'Generatie Y'-lokroep

 

Naam: Jan De Veylder
Functie: Business Consultant
Bedrijf: Sofico Services Australië

Sofico is een toonaangevende internationale leverancier voor software-oplossingen en diensten voor asset, finance leasing & fleet mobility management met 25 jaar ervaring. Ons softwarepakket ‘Miles’ is gebaseerd op een ongeëvenaarde business expertise en cutting-edge technologie. Sofico onderscheidt zich door hechte teams met excellerende medewerkers en het bouwen van lange termijn relaties met klanten. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Gent (Zwijnaarde).

Deze week schrijft Jan De Veylder, Business Consultant bij Sofico in Australië, elke dag een blog voor Vacature. Hij vertelt over zijn werk en leven aan de andere kant van de wereld.

Even terug naar 2010, in de naweeën van de globale financiële crisis. Bijna 30, de crisis overleefd met een vaste job als consultant, een bedrijfswagen, een appartement in de mooiste stad van België (Gent, voor het geval dit nog niet duidelijk was), met andere woorden, alles wat men verwacht van een generatie Y'er. Maar zoals typisch voor deze generatie - waar vooropgesteld wordt dat alles kan, alles mogelijk is en je dit dan ook moet bereiken - bleek dit niet voldoende.  De nood aan een - opgelet vies woord - 'nieuwe uitdaging' groeide.

Dus start de zoektocht naar de nieuwe ideale job. Met geupdate cv in de hand ging ik op Vacature aan de slag. Na enkele uurtjes surfen doorheen alle jobaanbiedingen en websites van bedrijven kom ik tot twee vacatures die me aanspreken: een job bij een van de Big 4 en Sofico. Na de gebruikelijke interviewrondes, persoonlijkheids- en competentietesten bevond ik me in de luxepositie: welke job kiezen? Enerzijds een Big 4, hetgeen voor een enorme cv-boost zal zorgen. Anderzijds Sofico, voor mij onbekend terrein maar met een internationaal aspect (tot 50% van je tijd in het buitenland beloofde de vacature). Na veel wikken en wegen besloot ik in het voordeel van de Big 4. Dit nieuws moest ik nu aan Corinne, de HR verantwoordelijke van Sofico, melden. Tijdens dit gesprek deed Corinne me stilstaan bij de mogelijkheden en het potentieel van Sofico en besloot ik dan toch voor deze optie te gaan!

Starten in een nieuwe job is altijd spannend. Het eerste-schooldaggevoel bekruipt je al snel. Het begin was wat moeizaam: de crisis zorgde ervoor dat het eerste project waar ik zou op werken werd stilgelegd en dat zelfstudie de orde van de dag werd. Wegens tijdelijk minder werk in Europa en een groots op stapel staand project in Australië werd me gevraagd of ik het zou zien zitten om voor drie maand naar de andere kant van de wereld te verhuizen teneinde het onderbemanningsprobleem bij de lokale Sofico vestiging te verlichten. Wat zeg je daar op? Nog nooit had ik enige interesse gehad in Australië. Niet om er naartoe te reizen (te ver, te duur, te warm, te G’day meeejt-taaltje); laat staan om er te wonen. Maar het leek me een unieke kans op een internationale ervaring dus de Yes-man in mij greep het aanbod met beide handen.