Snelle communicatie is geen duidelijke communicatie

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week adviseren ze je over welk communicatiemiddel je wanneer moet gebruiken.

De 21ste eeuw staat garant voor snelheid. Dankzij de smartphone bereiken we de ander steeds zeer snel via e-mail, sms, Twitter of Facebook.  Het is belangrijk stil te staan dat door deze manier van communiceren er wel eens een en ander mis kan gaan. Snelle media zijn goed, maar gebruik ze op de juiste manier.

Een sms of e-mail is al snel verstuurd. Je had er een bepaalde bedoeling mee, maar wanneer deze bij de ander toekomt, blijkt je boodschap een heel ander effect gegenereerd te hebben. Jij kan nu met handen en voeten uitleggen wat je werkelijk bedoelde, met onnodige ruzies als gevolg. Er wordt bijgevolg heel veel energie en tijd gestoken in het rechtzetten van je boodschap. Of je stuurt in een opwelling een bericht de wijde wereld in via Twitter of Facebook, maar denk je daarbij niet na over de mogelijke gevolgen.

Deze voorbeelden illustreren dat communicatie via de nieuwste technologie niet steeds op rolletjes verloopt. Denk daarom twee keer na als je een probleem wilt uitpraten met een collega of als je een belangrijke mededeling wilt doen aan je baas. Gevoelige onderwerpen kun je beter een gesprek aan met de persoon in kwestie, zo vermijd je een eigen interpretatie en maak je het jezelf makkelijker.

I.s.m. ISW Limits