Sleutelmomenten in de carrière van Thomas Vanderveken

“Mijn ouders hebben me in de keuze voor muziekstudies enorm gesteund. Terwijl andere ouders hun zoon liever naar de unief sturen dan naar het muziekonderwijs, was het bij mij andersom. Mijn vader (acteur Ugo Prinsen, nvdr) had eigenlijk een gemiste muzikale carrière achter de rug en deed altijd heel lyrisch over het leven van een muzikant. Op mijn vierde kreeg ik een viool, op mijn vijfde een piano: ik was verwend op dat vlak."

Diversiteit

“De moeilijkste keuze die ik tot op vandaag moest maken, was de beslissing om bij de Vlaamse Media Maatschappij te blijven of de overstap naar de openbare omroep te maken. Ik wilde loyaal zijn aan de VMMa, die me met JIM zoveel kansen had gegeven. Zij schermden ook met een aantrekkelijk contract. Maar de vrt vroeg me voor Vlaanderen Vakantieland, waarbij ik veel op reis zou kunnen gaan. Ik lag met mezelf in de knoop. Uiteindelijk koos ik voor de zender die mij de meeste diversiteit kon bieden: dat was de vrt. Het was een moeilijke beslissing, waar ik de hele zomer van 2004 over nagedacht heb. Mensen in mijn omgeving kregen toen grijze haren van mijn twijfels.”

Imagoprobleem

“Journalisten blijven me maar vragen hoe het nu zit met mijn zenderkeuze. Ik werk inderdaad voor populaire shows bij Eén én voor Klara én voor Canvas. Zelf zie ik het probleem niet, en volgens mij het publiek evenmin. Ik zou het jammer vinden dat mijn imago een probleem wordt op termijn: ik doe het gewoon allemaal even graag. Er bestaat volgens mij niet zoiets als dé Klara-luisteraar: wie van klassieke muziek houdt, wil ’s avonds toch ook eens naar ‘Vlaanderen Vakantieland’ kijken? Ik hoop dat het mij gegund is om al die dingen te blijven combineren.”

Geen carrièreplanning

"Ik heb tot op vandaag altijd opdrachten aangenomen op basis van twee criteria. Eén: amuseer ik mezelf ermee? En twee: ga ik er iets uit leren? Verder doe ik niet aan carrièreplanning, ik bekijk het van dag tot dag. Als ik maar in beweging kan blijven: ik heb veel afwisseling nodig. Ik bewonder mensen als Peter Van de Veire die al jarenlang radio maken en dat elke dag op een even frisse manier doen: ik zou dat waarschijnlijk niet kunnen."

Tekst: Ann Lemaître