Sleutelmomenten in de carrière van Sven Ornelis

“Ik zeg wel eens dat president Gorbatsjov mijn eerste manager was: dankzij hem begon mijn mediacarrière. Op mijn vijftiende was ik nogal begaan met de wereldvrede, de Koude Oorlog, glasnost en perestroika. Ik schreef een brief naar de toenmalige president van Rusland. Wonder boven wonder stuurde hij me een antwoord.

Dat haalde destijds het nationale nieuws. Ik werd geïnterviewd in De Zevende Dag, door Michel Follet op de radio en stond in zowat alle kranten. Door die brief heb ik Gorbatsjov een jaar later ook ontmoet, in de woning van premier Lubbers in Nederland. Ik kon veertig minuten met hem praten. Dat is achteraf beschouwd heel straf allemaal. Maar ook een kwestie van geluk en de juiste timing: Gorbatsjov stond aan de vooravond van de toenadering tussen oost en west, en daarover ging ook mijn brief.”

Jezuieten-mentaliteit

“Ook de paters-jezuieten hebben een grote invloed gehad op mijn persoonlijkheid. Je krijgt er een bepaalde werkijver mee, een streven om de beste te zijn. Mensen als Geert Hoste en Vincent Van Quickenborne gingen naar dezelfde school. Ook zij vertellen wel eens hoe moeilijk het is om ‘niets’ te doen. Als ik op vakantie ben, moét ik bezig blijven. Ik moet kunnen schrijven, lezen, leren. We vertellen dan ook wel eens trots dat onze school twee Nobelprijswinnaars heeft voortgebracht, waaronder onze schrijver Maurice Maeterlinck.”

Michel Follet

“Als ik iemand moet noemen die me het vak geleerd heeft, denk ik op de eerste plaats aan Michel Follet. Van hem kreeg ik de basisbeginselen mee. Hoe je radio maakt, hoe je een verhaal vertelt. Hij was ook degene die me op zeer jonge leeftijd een kans gaf om een programma op de radio te presenteren: dat was natuurlijk fantastisch. Erwin Deckers leerde me hoe ik me in mijn specialiteit kon verdiepen. Hoe je zo’n Ochtendshow op de radio kan actualiseren, hoe je creatief blijft, hoe je mensen kan bespelen of hen op een vrolijke manier wakker maakt. Tegenwoordig is Erwin niet alleen mijn baas op Q-Music, maar ook over drie andere zenders. Daarin benijd ik hem niet. Er komt een pak werk bij kijken waar ik totaal geen zin in zou hebben. En waar ik ook de capaciteiten niet voor heb. Grote groepen mensen coachen is mijn ding niet. Ik ben blij met mijn kleine creatieve team voor de Ochtendshow.”