Sleutelmomenten in de carrière van Leah Thys

Foto: vrt-Bart Musschoot

De moeilijkste beslissing die ik moest nemen, was het besluit om vanuit Engeland terug naar België te komen. Ik had een leven opgebouwd in het Verenigd Koninkrijk, mijn vrienden woonden daar, ik won er prijzen met mijn eigen theatergezelschap. Eigenlijk heb ik ginds geen dag zonder werk gezeten. Maar begin jaren negentig hernieuwde ik het contact met Vlaanderen, o.a bij het Conservatorium in Brussel.

Terug naar Vlaanderen

Ik nam zes maanden verlof zonder wedde bij de Guilford School of Acting, om te zien of ik weer in Vlaanderen zou kunnen aarden. Toen overleed echter mijn moeder onverwachts. Het was een trigger die me deed besluiten dat ik hier moest blijven. Ik deed auditie voor de rol van Marianne in ‘Thuis’ en kon onmiddellijk beginnen. Hier in Vlaanderen moest ik weer mijn plaats vinden in het theaterlandschap, dat in de afgelopen jaren ontzettend veranderd was. Er was een nieuwe generatie aan het werk, waarbij ik niet meteen aansluiting vond. Bovendien was het gek om terug te acteren in mijn moedertaal: in de beginjaren praatte Marianne met veel meer Engelse termen dan vandaag (lacht).

Lea Daan

De persoon waarvan ik het meest geleerd heb, is Lea Daan, mijn lerares bewegingsleer aan het Conservatorium in Gent. Zij zal tot eind jaren zeventig zowat elke acteur in Vlaanderen gevormd hebben: het was echt la grande dame. Lea paste de theorie van de bewegingsanalyse toe op het acteren: dat was toen bijzonder vernieuwend. Ik vind het bedroevend dat er vandaag zo weinig mensen zijn die er gebruik van maken. Degenen die het wèl doen, herken ik onmiddellijk: Veerle Baetens, de populaire ‘Sarah’, doet het bijvoorbeeld schitterend.

Respect

Ik heb geweldige herinneringen aan die jaren in Engeland, heb er ontzettend veel geleerd. En een stukje van de wereld kunnen zien, want vanuit de school waar ik werkte ging ik ook lesgeven in Moskou, Dublin en Los Angeles. Of ik ergens spijt van heb? Ja, dat ik me indertijd bij het NTG heb laten doen door de vakbond en de theatergroep. Er zijn dingen gebeurd die niet netjes waren. Maar je leert er ook lessen uit: laat niet met je sollen. Kom op voor je rechten. En toon respect voor andere mensen.