Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Slechte kanten bijschaven? Hoeft niet!

Weinig tijd om je te verdiepen in vakliteratuur? Geen nood, Vacature geeft je met de regelmaat van de klok een niet te missen boekentip. Deze keer selecteerden we 'Ik kies voor mijn talent' van Luk Dewulf, over het ontdekken en ontwikkelen van datgene waar jij goed in bent. Een voorsmaakje.

Wat is dat eigenlijk, 'talent'?

Talent is het vermogen om activiteiten op een schijnbaar moeiteloze manier uit te voeren. Met grote voldoening. Maar het is niet omdat je talent hebt, dat dit al zichtbaar wordt. Talent ontwikkelen is hard werken. Het betekent dat je nieuwe gedrag gaat ontwikkelen bij dat talent. En het gebeurt alleen maar als je een context vindt waarin dat talent wordt geprikkeld, geactiveerd en uitgedaagd.

Hoe herken ik mijn talent?

Het zijn situaties waar je naar uitkijkt, waar je intens van kan genieten. Van jezelf vind je het niet zo bijzonder, maar anderen wijzen je erop dat je het erg goed kan. Ook onder stress, in moeilijke omstandigheden kan je het nog. Meer nog, je het de neiging om het nog veel meer te doen. In dit soort situaties vliegt de tijd. Voor je het weet zijn er een paar uur voorbij. Nadien ben je misschien fysiek erg moe, maar mentaal ben je helemaal opgeladen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn talent tot uiting komt?

Je komt er niet alleen met talent. Soms is te veel van het goeie niet goed of slaag je er niet in om condities te creëren om met je talent aan de slag te gaan. Vandaar de noodzaak van hefboomvaardigheden. Denk aan de it ’er die niet van nature heeft geleerd om door te vragen bij klanten voor hij gedreven een probleem oplost. Of een creatieve ideeënspuier die leert om wat te wachten voor hij met al zijn ideeën komt. Het vervelende van hefboomvaardigheden is dat ze dreigen af te nemen onder druk of in moeilijke omstandigheden, in tegenstelling tot talent.

Moet ik mijn 'slechte punten' bijsturen?

Doen waar je niet goed in bent, kost je heel veel energie. Veel doen waar je niet goed in bent, zorgt voor een sluimerend en steeds sterker wordend gevoel van onbehagen. En op termijn voor een lager zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een goede raad: probeer je slechte punten vooral niet te ontwikkelen, maar neem er wel je verantwoordelijkheid voor. Als de balans tussen doen waar je goed in bent en waar je niet goed in bent niet in evenwicht is, moet je keuzes maken en andere contexten durven kiezen.

Zijn er genoeg zaken waarin je je talent kan inzetten, dan kan je volgende strategieën gebruiken voor datgene waar je niet goed in bent:
- Verdeel het werk optimaal. Wat jij niet goed kan, is misschien een talent van iemand anders.
- Bijt door de zure appel en begin eraan 'zonder het te willen ontwikkelen'. Je zal zeker opgelucht zijn als er weer iets achter de rug is.
- Gebruik systemen, tools en hulpmiddelen. Een strenge baas of collega helpt: die kan er genoeg druk achter zetten.

asset/28503

Geïnteresseerd in dit boek? Bestel het hier en betaal geen verzendingskosten!