Ruzie op het werk: leer loslaten!

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je een ruzie met collega's achter jou kan laten.

Iedereen heeft wel eens een meningsverschil, ook op het werk kom je met verschillende mensen in contact. Soms voel je je oneerlijk behandeld of  wordt je vertrouwen op een of andere manier geschonden. Dat je in zulke gevallen gekwetst bent, is heel normaal. Maar soms sluimert dat negatieve gevoel verder en kan je het niet loslaten. Dit zorgt niet enkel voor vervelende situaties op het werk maar ruzie met een collega maakt je vaak ook ongelukkig. Je zet jezelf vast in een cyclus van frustraties en woede, waardoor je soms geen oog meer hebt voor de positieve dingen die op het werk gebeuren. Woede en frustratie vraagt veel energie en bezorgt je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of spierpijn. Die energie kan je beter op een positieve manier inzetten.

Leer loslaten, zodat je verder kunt gaan met een schone lei. Dat hoeft niet te betekenen dat je vergeet wat er gebeurd is. Vind je het soms moeilijk om het negatieve gevoel na een ruzie los te laten? Misschien kunnen volgende tips je al op weg helpen:

  • Geef jezelf voldoende tijd om dingen achter je te laten. Het is logisch dat dit niet op 1-2-3 lukt, zeker niet als je echt gekwetst bent door iemand.
  • Ga bij jezelf na wat je tegenhoudt om zelf de eerste stap te zetten na een conflict.
  • Weeg voor jezelf de voor- en nadelen af. Zet voor jezelf de nadelen van de huidige situatie op een rijtje. Denk daarnaast eens na over de voordelen wanneer je het negatieve gevoel kan loslaten: je wordt zelf terug gelukkiger en er wordt een betere sfeer gecreëerd op het werk …

I.s.m. ISW Limits