Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Rik Vanpeteghem (Deloitte): "Er is wel degelijk een tekort aan talent"

Rik Vanpeteghem (51), CEO van Deloitte België

Rik Vanpeteghem is CEO van Deloitte België sinds juni 2008. Voor hij CEO werd, was hij Managing Partner van de Tax afdeling van 2004 tot 2008, en lid van Deloitte’s Executive Committee sinds juni 2000. Vanpeteghem heeft meer dan 22 jaar ervaring op het vlak van internationale belastingplanning; hij heeft zich gespecialiseerd in Belgische en Europese belasting met betrekking tot internationale reorganisaties en investeringen in België. Rik werd genomineerd als een van de top vijf belastingsadviseurs in België door International Tax Review (ITR) in hun World Tax survey van 1999 en 2001. Hij studeerde rechten en business management aan de Universiteit Leuven, en belastingrecht aan de Universiteit Brussel.

Elke dag van september stelt Vacature tien vragen aan een gereputeerde Belgische CEO over zijn kijk op de toekomst, de sector en zijn carrière. Vandaag: Rik Vanpeteghem, CEO van Deloitte België.

1. Wat worden volgens u de vijf functies die het meest toekomst hebben in uw sector? Waarom?

"Jaarlijks rekruteert Deloitte België gemiddeld 600 nieuwe werknemers waarvan 300 jonge talentvolle starters en 300 ervaren profielen. Wij zien op dit moment een sterke vraag voor de volgende vijf profielen: Business, Operations & Technology Consultant, Financial Consultant, Auditor, Multidisciplinary Accountant en Tax & Legal Consultant. Deloitte werft jong talent aan voor deze functies en door middel van leertrajecten en coaching zorgen wij ervoor dat zij binnen hun functie kunnen groeien en op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het succes en de toekomst van ons bedrijf."

2. Welke profielen zijn het best aangepast om die functies uit te kunnen oefenen?

"De starters die bij Deloitte België aan de slag gaan hebben meestal master economische wetenschappen, handelsingenieur of burgerlijk ingenieur, master toegepaste informatica, master of bachelor tax of accountancy, of Master in de Rechten gevolgd. De studie die je gevolgd hebt is belangrijk, maar niet allesbepalend. Om succesvol te zijn binnen Deloitte is het zeer belangrijk om over de juiste competentiemix te beschikken waarbij we naast opleidingsprofiel ook kijken naar leergierigheid, samenwerking in teamverband, een kritische blik, aanpassingsvermogen, luistervaardigheid en communicatievaardigheden, zelfvertrouwen, analytisch denkvermogen, proactiviteit en talenkennis. Daarnaast zijn wij op zoek naar mensen met de juiste persoonlijkheid, die passen binnen onze bedrijfscultuur en als een echte Deloitte ambassadeur fungeren in hun contact met klanten en mogelijke toekomstige werknemers. Bij het aanwerven van senior profielen kijken wij – naast relevante werkervaring – voor een groot deel naar dezelfde mix van opleidingsprofiel, competenties en persoonlijkheid."

3. Kan men vandaag de dag op de arbeidsmarkt voldoende personen vinden met dit profiel? Of is er een tekort aan talent?

"Er is wel degelijk een tekort aan talent op dit moment – vooral het vinden van talent met zeer specifieke expertise is vaak moeilijk. Deloitte probeert dit op te lossen door middel van gerichte campagnes waarbij we Deloitte via verschillende kanalen onder de aandacht brengen bij onze doelgroep. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan campusevenementen, seminaries en discussiefora. Een belangrijk element van deze campagnes is het stimuleren van onze werknemers om zich in te zetten als Deloitte-ambassadeur – via hun informele netwerk hebben zij namelijk vaak contact met talentvolle, potentiële werknemers. Ook spelen sociale netwerken zoals Facebook, LinkedIn en Twitter een steeds belangrijkere rol bij het vinden van het juiste talent."

4. Bereidt het Belgische onderwijs de studenten genoeg voor op die jobs die toekomst hebben?

"De basisopleiding die Belgische universiteiten en hogescholen aanbieden zijn van hoog niveau. Met de juiste rekruteringstrategie en selectieprocedure laat dit ons toe om het juiste talent aan te trekken en hen de mogelijkheid te geven om hun carrière op te bouwen binnen – wat wij noemen – onze 'world of opportunities'. Echter, wij zien een drietal verbeterpunten binnen het Belgische onderwijssysteem. Ten eerste is er de talenkennis, zowel Nederlands, Frans als Engels. Ten tweede is er het standaardiseren van bedrijfsstages binnen alle opleidingen. Ten slotte moet een buitenlandse ervaring actiever gestimuleerd worden. Het is een voorbereiding op een succesvolle carrière in een steeds internationalere werkomgeving."

"Het Belgische onderwijssysteem levert een goede fundering waarop gebouwd moet worden om pas afgestudeerd talent te ondersteunen tot topprofessionals die bijdragen aan het succes van onze firma. Wij leven in een tijdperk waarin 'een leven lang leren' centraal staat, en bij Deloitte vinden we het dan ook van groot belang om onze werknemers gedurende hun carrière te stimuleren om hun kennis constant uit te bouwen."

5. Welke zijn de voornaamste trends in uw sector? En de uitdagingen?

"Op het gebied van talent is het belangrijk om op een juiste manier om te gaan met specifieke verwachtingen van generatie Y. Het vinden van de juiste balans tussen marktleiderschap en het behouden van een gemeenschapsgevoel is een andere uitdaging waar we voor staan. Hieraan gelinkt zijn ook de facetten van retentie en carrièremanagement door middel van het bieden van doorgroeikansen binnen onze organisatie en het creëren van een bedrijfscultuur waarin flexibiliteit en een goede work-life balans centraal staan."

"De globaliserende markt biedt ook een belangrijke uitdaging aan Deloitte. Hierdoor hebben wij te maken met toenemende en steeds complexere regulering. Door de globaliserende markt neemt ook de concurrentiestrijd toe, en worden we als organisatie uitgedaagd om constant te blijven innoveren en ons dienstenaanbod aan te passen aan een omgeving die in een hoog tempo verandert."

6. Waar bevindt zich het groeipotentieel in uw markt?

"Onze marktstudies tonen aan dat er een belangrijke groeimarge is in alle professionele services die Deloitte aan bedrijven biedt. Als we kijken naar onze 8.000 klanten, dan zien we dat er nog veel bedrijven zijn die een beroep doen op slechts één van deze services. Toch zien we elk jaar dat er meer en meer vraag is naar een dienstenaanbod dat onze verschillende specialisaties omvat."

7. Welk project of uitdaging moet uw bedrijf nog waarmaken voor 2020?

"Om aantrekkelijk te blijven voor het toptalent dat Deloitte wil blijven aantrekken op de markt, willen wij loopbanen aanbieden die aangepast zijn aan de individuele behoeften van onze mensen. In de arbeidsmarkt van vandaag hebben mensen immers verschillende gezinssituaties en carrièrebehoeften. Deloitte wil hier maximaal aan tegemoet komen met aangepaste carrièremodellen, optimalisatie van flexibiliteit en teleworking. Het project 'New Ways of Working' omvat ook de uitdaging van het mobiliteitsprobleem, die mits bereikbare kantoorlocaties, de juiste infrastructuur voor thuiswerk en aangepaste HR policies kan worden aangepakt."

8. Wat is de grootste fout die u ooit begaan hebt in uw carrière?

"Hetgeen mij het meest spijt is dat ik nooit voor een langere periode in het buitenland actief ben geweest."

9. Wat is volgens u het ergste gevolg van de crisis die we momenteel al enkele jaren doormaken?

"De grootste bedreiging is dat jongeren geen toekomstperspectief zouden zien."

10. Welke raad zou u geven aan jongeren die zich vandaag op de arbeidsmarkt begeven?

"Geloof in je eigen sterktes, en durf je ambities na te streven! Ga op zoek naar een bedrijf dat je kan boeien, waarmee je de juiste 'match' vindt qua bedrijfscultuur en carrièreperspectief. Ga hierbij niet over één nacht ijs, maar spreek met mensen die bij dat bedrijf werken of gewerkt hebben, zodat je op een gezonde kritische manier je keuze maakt rond waar je carrière te starten en verder uit te bouwen."

Lees ook de interviews met andere CEO's uit deze reeks