Richard Branson, Tommy Hilfiger,... 6 bekende CEO's die kampen met dyslexie

Dyslexie is een leesstoornis waar aardig wat mensen in meer of mindere mate mee worstelen. Dat het niet hoeft te betekenen dat je door die leesstoornis nooit een succesvol zakenman kunt worden, blijkt uit onderstaande voorbeelden.

Richard Branson

De grote baas van Virgin kreeg meer dan één onvoldoende op school door zijn dyslexie. Het maakte van zijn schooltijd een chaotische periode. Toen hij in het middelbaar op een dag met een zelf geschreven alternatieve krant op de proppen kwam, zei de directeur: “Gefeliciteerd Richard, ik voorspel dat je ofwel in de gevangenis belandt, ofwel multimiljonair wordt.” Branson is uiteindelijk multimiljardair geworden – ook al studeerde hij na het middelbaar niet meer verder.

Ingvar Kaprad

Ingvar Kaprad is als oprichter van IKEA een van de rijkste mensen ter wereld, maar ook hij kampt met dyslexie. Die dyslexie is zelfs de rechtstreekse aanleiding voor het feit dat alle IKEA-producten een naam hebben. Die (Zweedse) woorden kon Kaprad immers makkelijker onthouden dan de productiecodes die meestal een willekeurige opsomming van cijfers en/of letters waren.

Tommy Hilfiger

Mode-icoon Tommy Hilfiger was naar eigen zeggen nooit een goede student en werd in school als het kneusje van de klas beschouwd door zijn dyslexie. “Ik heb altijd moeilijkheden met lezen gehad”, bekent Hilfiger. “Ik moet echt mijn best doen om van links naar rechts te gaan met mijn ogen, zonder dat mijn blik ergens in het midden van het blad blijft hangen.” De leesstoornis heeft hem er echter niet van weerhouden om in de top 10 van de beste designers te belanden en om jaarlijks een omzet van twee miljard dollar te behalen.

Steve Jobs

De goeroe van Apple behoeft geen introductie. Toch weten weinig Apple-fans dat hun grote leider dyslectisch is. Dyslexie was zelfs een van de redenen waarom hij na een paar maanden de universiteit de rug toekeerde. Ook zonder universitair diploma bereikte Jobs de top als onmisbare CEO en verpersoonlijking van Apple.

Bill Hewlett

De medeoprichter van Hewlett-Parckard is er nog zo eentje die niet gehinderd werd door zijn dyslexie. Met een omzet van 118 miljoen dollar in 2008 kunnen we rustig stellen dat de man het niet slecht doet.

Henry Ford

Henry Ford, oprichter van het gelijknamige automerk, heeft zich nooit laten dwarsbomen door zijn dyslexie. “Obstakels en hindernissen zie je pas wanneer je je doel uit het oog verliest”, is dan ook zijn credo.