Presenteren: wat doe ik met mijn armen en benen?

Actrice Mae West zei ooit ‘I speak two languages, English and body language’… Lichaamstaal is inderdaad belangrijk wanneer je voor een publiek staat en voor veel sprekers ontzettend moeilijk. Het is precies alsof je vergeten bent hoe je natuurlijk staat en beweegt wanneer je al die ogen op je gericht ziet.

Onderstaande tips kunnen je helpen om natuurlijk voor een publiek te staan:

- Net voor je spreekt is het belangrijk dat je er ‘staat’. Dit betekent met 2 benen stevig op de grond en niet doorgezakt. Maar dit geldt vooral voor het begin. Tijdens de presentatie ga je vooral ook bewegen maar beweeg ideaal met een doel. Je gaat bijvoorbeeld naar het scherm omdat je iets wil aantonen. Je komt dichter bij het publiek omdat je iets belangrijk wil vertellen. Je draait naar verschillende delen van het publiek om iedereen voldoende aandacht te geven.

- Veel sprekers willen liefst hun handen wegtoveren omdat ze er geen blijf mee weten. De theorie zegt dat je niets mag vasthebben. Voor je begint te spreken zijn je armen gewoon naast je lichaam omdat dit de meest open houding is en wanneer je in ‘actie’ bent ga je vooral alles wat je zegt met je handen benadrukken. Alleen, dit werkt niet voor iedereen. Je mag best iets vasthebben alleen met het wel nuttig zijn. Een balpen heeft helemaal geen nut. Een afstandsbediening daarentegen is ontzettend handig en het kan je helpen om een natuurlijke houding aan te nemen. Oefen voor de spiegel om te ontdekken hoe een natuurlijke houding eruit ziet en hoe je ideaal met een afstandbediening werkt zodat het niet lijkt alsof je een pistool vast hebt.

- Begin de presentatie met een anekdote. Hoe sneller je in je verhaal zit, hoe minder je bezig bent met je houding. Bovendien maakt een anekdote het makkelijker om te beginnen met een glimlach. Een glimlach is de meest subtiele manier om enthousiasme te tonen maar het moet ook passen in de presentatie.