Presenteren: hoe reken je af met plankenkoorts?

Begin je al te blozen bij de gedachte dat je op een podium moet gaan staan? Niet erg, er bestaan wel degelijk enkele technieken die je helpen om tot rust te komen.

Ademhaling

Onze natuurlijke ademhaling is een buikademhaling, alleen lijken we die verleerd te hebben. Nochtans zijn onze longen piramidevormig. Wanneer je dus diep ademhaalt met de borst dan vul je maar een klein deel van de longen. Wanneer je ademt met de buik dan wordt je buik voller bij het inademen. Dit is precies ook de ademhaling die muzikanten gebruiken omdat je letterlijk meer adem hebt. Wees je heel bewust van jouw buikademhaling voor je gaat presenteren. Dit is heel belangrijk voor sprekers die het gevoel hebben buiten adem te zijn wanneer ze presenteren.

Actie

Wanneer je moet presenteren dan kun je (vaak onbewust) negatieve gedachten hebben. Je zit met andere woorden in je hoofd en dat kan ervoor zorgen dat je jezelf op een negatieve manier voorbereidt op de presentatie. Vaak ebt spanning weg na de eerste zinnen. Dit komt vooral omdat je tijdens het presenteren ‘in actie’ bent en actie is de vijand van gedachten. Terwijl je spreekt zit je in het ‘hier en nu’ en kun je niet bezig zijn met negatieve gedachten. Wees je dus heel bewust van jouw focus voor een presentatie. Je kunt deze techniek al gebruiken voor de presentatie en met een aantal mensen uit het publiek praten zodat je letterlijk afgeleid wordt van jouw gedachten.

Voorbereiding

Een presentatie zal je nooit vanbuiten leren want dat kan net extra spanning creëren maar het kan wel een geruststellend gevoel geven te weten dat je optimaal voorbereid bent. Voor meer informatie hoe je ideaal presenteert, zie ‘de ideale voorbereiding’.

IJsberg

Ook al ben je zenuwachtig, het publiek zal daar nauwelijks iets van merken. Zelfs een trillende stem moet al heel erg trillen voor dit hoorbaar wordt. Voor iedereen uiten zenuwen zich op een andere manier en het is dan ook vooral een kwestie om jezelf te kennen. Als je weet dat je beeft, zorg er dan voor dat je geen papieren of een laserpointer in je handen hebt. Als je weet dat je rode vlekken krijgt in de hals dan kun je je daarnaar kleden. Het overgrote deel van de adrenaline voel jij in je lichaam dus hou het daar want het is niet noodzakelijk zichtbaar.

EFT

Wanneer de schrik om op een podium te staan toch te erg wordt en wanneer je gaat spreken over podiumvrees dan kun je ook baat hebben bij EFT: Emotional Freedom Technique. Het basisidee van deze techniek is dat de energiebalans in het lichaam verstoord is wanneer je angst hebt. Deze balans kun je zelf herstellen door te werken op de energiebanen van het lichaam met een techniek die heel vergelijkbaar is met acupunctuur. Alleen komen er geen naalden aan te pas, alleen jouw handen. Voor meer informatie over EFT kun je terecht bij sylvie@sylvieverleye.be