Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Presenteren: hoe hou je je publiek geïnteresseerd?

Dit is zonder twijfel de meest gestelde vraag van deelnemers in een opleiding presenteren. Het antwoord op die vraag heeft alles te maken met hoe je contact legt met het publiek en of je dat gedurende de presentatie kunt volhouden. Enkele tips om contact te leggen en te houden.

1. De aandachtscurve van een publiek is 20 minuten. Hanteer deze timing als maximale duur voor een presentatie. Het is niet nodig om in een presentatie alles te vertellen wat je weet. Focus op de belangrijkste boodschappen. Wil je absoluut meer vertellen dan heb je na 20 minuten nood aan verandering. Dit kan een andere spreker zijn, een brainstorm, interactie met het publiek,…

2. Wanneer je voor het publiek gaat staan, is het van onmetelijk belang om geen afstand te creëren. Ga dus zo dicht mogelijk bij het publiek staan want hoe dichter je staat hoe meer je je één voelt met het publiek en hoe makkelijker je praat.

3. Vooral bij de inleiding is het publiek belangrijker dan het scherm. Je kunt veel gemakkelijker beginnen zonder slide want dan hoef je niet bezig te zijn met de vraag waar je gaat staan en dan ga je vooral niet in de val trappen om dicht bij de computer te staan. Zet de slide klaar en druk op ‘B’ om die te verbergen en zorg voor een verrassingseffect. Lees er alles over.

4. Kijk ‘echt’ naar het publiek! Je kunt dan wel dicht bij het publiek staan maar het is ook belangrijk om naar het publiek te kijken. Dat betekent naar iedereen kijken maar ook lang genoeg kijken. Je kunt in dat opzicht een presentatie vergelijken met vrienden die je op bezoek hebt. Wanneer je klinkt met een glas champagne ga je dat met iedereen doen en ook kijken wanneer je klinkt. Dit is in een presentatie precies hetzelfde dus durf echt te kijken.

5. Gebruik jouw lichaam en de ruimte. Wanneer je altijd op dezelfde manier blijft staan, dan ga je ook meer dan waarschijnlijk altijd dezelfde personen aankijken. Je kijkt het makkelijkst in de richting van de schouders. Dit betekent dat je ideaal ook met heel jouw lichaam draait om ook mensen voldoende aandacht te geven die links en rechts zitten. Het is helemaal niet erg om even met je rug naar een deel van het publiek te staan zolang je daar maar van bewust bent en ook ‘ping pongt’ naar de andere kant van het publiek.

6. Om aandacht te houden van het publiek heb je variatie nodig. Dit kun je doen met je stem maar ook inhoudelijk kun je daar in de voorbereiding rekening mee houden. Het is onmogelijk om boeiend te spreken wanneer je alleen facts & figures in de presentatie steekt. Het is minstens even belangrijk om voorbeelden, vergelijkingen en anekdotes in het verhaal te verwerken want dit is net wat het publiek zal onthouden.