Pikt een robot binnenkort je job in?

De dag dat je baas vraagt wat je bedacht hebt in plaats van wat je gedaan hebt is erg dichtbij. Computers kunnen vandaag al veel meer data verwerken dan mensen, ze zijn uitermate geschikt voor routinetaken en worden nooit moe of prikkelbaar. Het ‘kunnen nadenken’ zal jouw belangrijkste wapen tegen de oprukkende robots worden.

Robots komen eraan

Komen robots binnenkort jouw job inpikken? Tot voor kort was hier maar een handvol mensen van overtuigd. Wereldkampioen schaken Garry Kasparov werd in 1997 verslagen door een computer die luisterde naar de naam Deep Blue en supercomputer Watson won de wereldbefaamde televisiequiz Jeopardy. Een ‘ver van mijn bed’-show denk je nu misschien, maar wat tot voor kort als onmogelijk werd beschouwd, is vandaag realiteit. Computers kunnen vandaag auto’s besturen en industriële robots kunnen steeds meer complexe taken overnemen.

Kenniswerkers zijn kwetsbaar

Ook kantoortaken worden steeds vatbaarder om door intelligente machines te worden afgehandeld. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford kwamen eind 2013 tot de vaststelling dat binnen 20 jaar 47 procent van alle jobs een groot risico loopt om te worden ingepikt door machines. Gaat het hier enkel over handarbeid? Wel integendeel: caissières, slagers, bakkers, apothekers, vertalers, chauffeurs, architecten, bouwvakkers, accountants, chirurgen, barmannen en administratiemedewerkers zijn bijzonder kwetsbaar. Maar ondanks de snelle opgang van artificiële efficiëntie hebben wij, mensen, nog steeds meer denkkracht om bijvoorbeeld creatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen.

Nadenktijd inplannen

De vraag is of jij überhaupt nog kunt nadenken op kantoor. De kans dat je jouw nadenktijd zal moeten inplannen is groot. We hebben het vandaag gewoon te druk om er op te rekenen dat we wel voldoende tijd zullen hebben om na te denken. Klinkt dit wat geforceerd? Misschien wel, maar het is wellicht de enige mogelijkheid.

Over de auteur:

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.