Pas afgestudeerd en nog altijd geen job?

In juni afgestudeerd en na een half jaar zoeken nog altijd geen job? Misschien is de tijd dan wel rijp voor vrijwilligerswerk of voor een bijkomende stage. 5 tips om je in afwachting van een eerste job 'nuttig' bezig te houden.

1. Zet je in als vrijwilliger

Op www.vrijwilligerswerk.be vind je een uitebreid aanbod van organisaties die met vrijwilligers werken. Veel mensen halen een grote voldoening uit vrijwilligerswerk: het is nuttig en je raakt minder snel sociaal geïsoleerd. Bovendien staat het goed op je cv: je toont dat je een geëngageerde, ambitieuze werker bent die niet bij de pakken blijft zitten.

2. Zoek een stage

Als je niet meteen je gading vindt in het vrijwilligerswerk, kan je een stageplek zoeken in de sector waarin je graag zou werken. Tijdens een stage leer je veel, en misschien krijg je er na afloop zelfs een job aangeboden.

3. Kan iemand uit je vriendenkring een beetje hulp gebruiken?

Geen zin in stage of vrijwilligerswerk? Probeer je nuttig te maken op andere fronten. Misschien heb je wel een familielid dat aan het verbouwen is of een vriendin die pas bevallen is. Blijf ook de klusjes in huis nauwgezet opvolgen en uitvoeren. Je huis op orde houden geeft je een gevoel van zelfwaardering.

4. Durf te ontspannen

Veel werklozen zijn bang om te ontspannen, omdat ze zich meteen schuldig voelen. Ze hebben het gevoel dat ze 24 uur per dag werk moeten zitten zoeken en sollicitatiebrieven zitten schrijven. Maar sporten, vrienden bezoeken of een frisse neus halen is minstens even belangrijk om sociaal isolement – een hardnekkige kwaal bij werklozen – te voorkomen. Bovendoen maakt ontspanning je geest vrij, waardoor je helder gaat denken en betere brieven schrijft. Hoe beter je mentale gezondheid is, hoe vlotter je zoektocht zal verlopen.

5. Volg een cursus

Eindelijk heb je tijd om die cursus Spaans of Arabisch te volgen. Centra voor Volwassenonderwijs bieden allerlei opleidingen aan. De meeste zijn ‘s avonds, maar er zijn er ook een paar die overdag doorgaan. Hier geldt hetzelfde als bij vrijwilligerswerk of stage: zo’n cursus betekent vaak een extra troef op je cv. Het haalt je uit je sociaal isolement en het kikkert je zelfvertrouwen op.

Tekst: Marjorie Blomme