Overheid scoort als aantrekkelijke werkgever

De publieke sector is de meest aantrekkelijke werkgever op het gebied van werkzekerheid, de balans tussen werk en privéleven en de aandacht voor het milieu en de samenleving. Ook inzake financiële gezondheid en opleidingen is het imago van de overheid erg goed. Dat blijkt uit een onderzoek naar de aantrekkelijkheid van werkgevers in België dat Randstad, in samenwerking met ICMA International, uitvoerde bij 14.000 respondenten tussen 18 en 65 jaar.

In het onderzoek werden 180 bedrijven en 29 publieke diensten beoordeeld op 17 verschillende criteria die samen de aantrekkelijkheid van een werkgever bepalen. In de algemene rangschikking belandt de publieke sector op de derde plaats, na de farmaceutische sector en de media.

Kwaliteit van het management kan beter

De goede resultaten van de publieke sector in het onderzoek contrasteren met de historisch hoge staatsschuld, waar de burger zich blijkbaar nog geen zorgen over maakt. In tegenstelling tot in de privé zijn er bij de overheid nog geen gevallen van collectief ontslag geweest.

De overheid scoort op 16 van de 17 criteria beter dan de private sector. Enkel op het gebied van de kwaliteit van het management moet het de duimen leggen voor de privé. 

Vlaamse Overheid aantrekkelijkste publieke werkgever

In de publieke sector is de Vlaamse Overheid de meest aantrekkelijke werkgever. Met een score van 54,1% springt deze over de Federale Overheidsdiensten (46,3%), die vorig jaar nog aan kop stonden. De top 5 wordt vervolledigd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (42,7%), nieuwkomer de Vlaamse Milieumaatschappij (41,1%) en l’Office de la Naissance et de l’Enfance, de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin (49,5%).

De Vlaamse Overheid zet zijn globale overwinning kracht bij met winst voor maar liefst acht criteria: loonpakket, toekomstmogelijkheden, jobinhoud, opleidingen, management, balans tussen werk en privéleven, werkzekerheid en financiële gezondheid. Bovendien is de Vlaamse Overheid als werkgever ook aantrekkelijker dan Techspace Aero (Safran Group), de winnaar bij de private bedrijven.