Overheid helpt werklozen bij verwijderen tatoeages

Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat zichtbare tatoeages een hinderpaal kunnen vormen bij de zoektocht naar een job.

De Amerikaanse stad San Pablo, waar de werkloosheid dubbel zo hoog (15,6%) is als het landelijk gemiddelde, wil getatoeëerde werklozen nu tegemoetkomen. In april sloeg het stadsbestuur de handen in elkaar met de San Pablo Economic Development Corporation en de organisatie New Skin Adult Tattoo Removal. Samen bieden ze werkzoekenden de mogelijkheid om tegen een fikse korting hun tatoeages te laten verwijderen.

Inwoners van de stad kunnen voor 50 dollar hun lichaamsversieringen laten weglaseren. Ook wie elders woont kan gebruik maken van de dienst, maar moet daarvoor het iets hogere, maar nog steeds schappelijke bedrag van 75 dollar betalen.

Sollicitatiecursus inbegrepen

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het aanbod. Zo komen enkel tatoeages in aanmerking die duidelijk zichtbaar zijn bij een sollicitatiegesprek. De werklozen krijgen voor hun geld een reeks van tien lasersessies, maar moeten ook een sollicitatiecursus van acht weken volgen. Een cursus van vier weken over verantwoord geld uitgeven maakt het pakket compleet. Alleen wie dit alles succesvol doorloopt, kan rekenen op het goedkope tarief voor het verwijderen van de tatoeages.

“We willen werkzoekenden niet alleen presentabel maken om te solliciteren, maar hen volledig klaarstomen voor een job”, zegt Leslay Choy, die betrokken is bij het programma. “Door opleiding en training zullen ze een stuk sterker staan.”

Het aanbod van het stadsbestuur kent een groot succes. Er dienden zich zelfs geïnteresseerden aan die meer dan 100 kilometer buiten de stad wonen.

Fiona Lam, een 22-jarige vrouw die gebruik maakt van het programma zegt dat het haar nieuwe hoop gegeven heeft. “Ik dacht niet aan werk toen ik mijn nektatoeages liet zetten, maar toen ik een job ging zoeken vormden ze wel een probleem. Dankzij dit initiatief ziet de toekomst er voor mij eindelijk weer rooskleurig uit.”