Overbrug de loonkloof: tips om meer te verdienen als vrouw

Ze beheerste er dagenlang het nieuws mee: de vurige oproep van actrice Patricia Arquette, Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in de hand, tot een meer gelijke verloning voor mannen en vrouwen in Hollywood. Maar kun je er als vrouw zelf iets aan doen om de loonkloof te dichten? Deze tips helpen je op weg.

1. Leer onderhandelen

Een belangrijke verklaring van de loonkloof is dat vrouwen minder goed zijn in het onderhandelen over hun loon. Weet wat je waard bent, durf dat uit te spelen en neem geen genoegen met minder. Ga naar onze tips om over je loon te onderhandelen.

2. Word financieel onafhankelijk

Een echtscheiding of overlijden komt meestal onverwacht. Neem je voorzorgen en denk tijdig aan je financiële onafhankelijkheid, het bespaart je heel wat kopzorgen wanneer je eigen inkomen er plots wel toe doet.

3. Kies voor een 'mannenberoep'

Een job in het onderwijs of de zorgsector – sectoren waar traditioneel veel vrouwen voor kiezen – wordt minder goed betaald dan typische mannenberoepen.

4. Maak je prioriteiten duidelijk

Sommige werkgevers gaan ervan uit dat vrouwen hun prioriteit altijd eerst bij het gezin zullen leggen. Als dat al zo is, maak dan duidelijk dat dit niets afdoet aan je inzet voor je job en dat een gelukkige vrouw met een harmonieus gezinsleven zelfs beter presteert.

5. Vraag eerlijkheid en transparantie

Informeer of vrouwen en mannen binnen het bedrijf gelijk worden betaald. Weinig werkgevers zullen openlijk durven toe te geven dat dat niet zo is. Met een assertieve houding maak je bovendien de weg vrij voor andere vrouwen die na jou zullen komen.

6. Werk aan je zelfvertrouwen

Nog altijd durven vrouwen zich minder zelfverzekerd op te stellen in de werkomgeving. Als Wilt u graag leiding geven? Als je assertief bent, zelfvertrouwen uitstraalt en jezelf wat kan verkopen, komt die leidinggevende job een pak vlotter jouw richting uit.

Vrouwen zijn traditioneel minder zelfverzekerd in de werkomgeving. Wilt u graag leiding geven? Dan moet u assertief zijn en uzelf goed kunnen verkopen.