Over koetjes en kalfjes praten? Leer het in 8 stappen

Niet iedereen kan het, over koetjes en kalfjes praten op het werk. Maar het kan verdraaid handig zijn om ongemakkelijke stiltes met je nieuwe professionele contacten tegen te gaan. Enkele tips om nooit meer met je mond vol tanden te staan op je werk, in een sollicitatiegesprek, in de lift, ...

1. Wees de eerste die 'hallo' zegt aan het begin van een gesprek. Als je niet meer zeker bent of de andere persoon jouw naam kent, maak het hem of haar dan gemakkelijk door je eigen naam nog maals te herhalen.Trakteer je gesprekspartner ook op een glimlach en schud altijd de hand als je elkaar ontmoet.Het maakt de sfeer van het gesprek al wat gemoedelijker.

2. Neem je tijd tijdens de introductie. Probeer om zoveel mogelijk dingen van je gesprekspartner in je hersenen op te slaan. Daar kan je dan later in het gesprek nog op terugkomen.

3. Houd oogcontact tijdens het gesprek. Neem actief deel aan het gesprek door goed te luisteren en regelmatig feedback te geven. Kijk nooit zomaar wat rond tijdens het gesprek.

4. Stel een aantal gerichte vragen aan je gesprekspartner. Daarmee is het meeste werk van je 'smalltalk' al gedaan. Mensen praten graag over zichzelf.

5. Wanneer je inpikt in een gesprek, wacht dan eerst wat af. Het geeft je de tijd om precies te weten waar de anderen het over hebben. Je voorkomt dat je plots een domme opmerking maakt.

6. Stel dat je vóór je sollicitatiegesprek de rekruteerder al ontmoet in de receptiehal, dan kan je best een gesprekje aanknopen. Wat er op dat moment gezegd wordt, is niet het belangrijkste. Dát er iets gezegd wordt, is van belang.

7. Laat je gesprekspartner zoveel mogelijk aan het woord. Zeg die helemaal niets, dan kan je het ijs breken door een luchtige vraag te stellen: "Zitten jullie al lang in dit gebouw?" of "Het was rustig op de weg,is dat hier altijd zo?".

8. Word je vóór een sollicitategesprek of vergadering gevraagd naar wat je wil drinken, bestel dan koffie, thee of water. Frisdrank is niet altijd voorhanden.

Sollicitatiegesprek: wat doe je beter niet in de babbel vóór het echte gesprek?

1. Klagen: over het drukke verkeer, het weer, de parkeermogelijkheden, de route, ...

2. Meteen met de deur in huis vallen en over je motivatie voor het bedrijf beginnen. Bewaar dat voor je sollicitatiegesprek.

3. Stel geen ingewikkelde vragen. Hou het simpel.Zo zet je je gesprekspartner niet voor aap.

Bron: Intermediair, debrafine.com