Oud ambacht of flitsende techjob: blijf jezelf heruitvinden

Beerproever (die de kwaliteit van mest beoordeelde), boottrekker, bezembinder: 150 jaar geleden vond je deze ambachtslieden in bijna elke gemeente. Nu zijn die beroepen al lang uitgestorven. Volgens schrijver-journalist Sam De Kegel, auteur van Zeg, ken jij de mosselman?,  is elke job dat lot beschoren. Wat je ook doet, blijf jezelf heruitvinden, is zijn advies.

 

Ook app-developers worden ooit passé

 “Beroepen verdwijnen omdat er geen markt meer voor is, omdat computers en robots het overnemen, omdat nieuwe technologieën de job overbodig maken, omdat de nieuwe generatie de knowhow ontbeert, omdat niemand het nog wil doen, omdat het zwaar is enz. Zo was het vroeger, en zo zal het altijd zijn", zegt Sam De Kegel. "In het begin van de twintigste eeuw waren huiswevers in tien à vijftien jaar tijd allemaal verdwenen. Vandaag verliezen videotheekuitbaters de strijd tegen de YouTubes en Netflixen van deze wereld.”

 

“Zelfs de appontwikkelaar zal uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan. Beroepen die op technologie steunen zijn per definitie in evolutie. Als developer moet je jezelf geregeld heruitvinden of je gaat er onherroepelijk uit. Over honderd jaar zullen mensen met evenveel verwondering kijken naar het beroep van de appontwikkelaar als wij nu naar dat van de beerproever.”

 

Foto: mandenvlechters

 

Revival van oude ambachten

Sam De Kegel: “Momenteel zijn de melkboer, de tabaksboer en de hopboer op hun retour in België. Ik vrees ook voor de toekomst van de ambachtelijke warme bakker, de volkse café-uitbater, de Noordzeevisser en de pastoor. Tegelijk zie je een revival van oude ambachten. De hamvraag is: kun je met die oude ambachten ook je boterham verdienen? Als je een oud ambacht nieuw leven wil inblazen, richt je je sowieso best op het hogere segment."

 

"Kijk ook verder dan de kerktoren. Dat is het voordeel van deze tijd, de wereld ligt aan je voeten. Een mooi voorbeeld is Sharon Duverger, die in haar vrije tijd begon te naaien. Ze startte een blog en een eigen naaiclub en voor ze het goed en wel besefte zat ze fulltime naaipatronen voor jongenskledij te maken. Via haar webwinkel vond ze een wereldwijde afzetmarkt. Het draait zo goed dat ze haar job bij de overheid heeft opgegeven.”

 

Zorg voor een plan B

Toch zijn maar weinig Vlamingen geneigd om zo’n risico te nemen. "Ze hebben een bedrijfswagen en een hoog inkomen en willen dat niet zomaar op het spel zetten", zegt De Kegel. "Dus berusten ze, ook al voelen ze zich ongelukkig in hun werk. Als het bedrijf er dan op een dag zelf de stekker uittrekt, blijven ze helemaal ontredderd achter. Het is belangrijk om in jezelf te blijven investeren. Ook al is er geen vuiltje aan de lucht, blijf nieuwsgierig en wendbaar.”

 

“Tegenwoordig krijg ik vaak de vraag of mijn eigen beroep zal overleven. Ik ging er altijd vanuit dat ik in mijn vak gebeiteld zat. Tot ik in De Volkskrant een artikel las over robotjournalisten. Een verslaggever annex programmeur van The Los Angeles Times schreef een algoritme dat bij een aardbeving automatisch berichten laat verschijnen op de website. Ook beurs- en sportberichten verschijnen hier en daar al zonder tussenkomst van een journalist. Het valt nooit helemaal te voorspellen of je beroep overeind blijft, maar er zijn wel enkele vragen die je kunt stellen om een indicatie te krijgen. Is je beroep routineus? Is automatisatie mogelijk? Is de robot slimmer dan jij? Kan je beroep gedelokaliseerd worden? Als het antwoord op die vragen telkens ‘ja’ luidt, dan is het wellicht tijd voor een plan B.”

 

Lees ook: Eigen zaak of in loondienst? Bakkers en slagers getuigen. 

 

Foto: Sam De Kegel