Omarm de verandering

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je over hoe je het positieve van verandering kan inzien.

Verandering in al zijn vormen kleurt vandaag onze werkomgeving. Dit kunnen veranderingen in de positieve of negatieve zin zijn en vaak zijn het ook dingen die niet binnen ons controlebereik liggen. Hierdoor kan het soms moeite en energie kosten om zich aan te passen aan de vernieuwing. Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen om positief te blijven in tijden van verandering.

Vooreerst bewonder je misschien collega’s wel om hoe zij een gebeurtenis opvatten, ermee omgaan en ze kunnen relativeren. Probeer je in de plaats van je ‘voorbeeldcollega’ te stellen als je negatief reageert op een verandering. Bedenk hoe hij/zij zou reageren en probeer hetzelfde te doen.

Bij onzekerheid hebben mensen de neiging om de gaten zelf op te vullen waardoor er een heel aantal geruchten ontstaan. Daarom is het belangrijk om die onzekerheid bespreekbaar te maken en te benoemen bij je werkgever, zodat je alle correcte informatie hebt en niet onnodig hoeft te panikeren.

Tot slot houden mensen vaak vast aan hun vaste takenpakket en komen ze minder snel uit hun comfortzone. Toch is het belangrijk om je doelstellingen en ambities tijdens verandering te blijven nastreven. Vooreerst voor jezelf omdat het je een positief gevoel kan geven en je zo kansen grijpt om je competenties verder te blijven ontwikkelen. Daarenboven toon je je werkgever zo aan dat je ondanks de onzekerheid en verandering toch initiatieven of risico’s durft te nemen.