Oefenen in complimenten ontvangen

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je hoe je best omgaat met complimenten.

Na het afronden van een belangrijk project staat je baas plots aan je bureau om je te zeggen hoe geweldig je dit project hebt aangepakt. Hij voegt er nog aan toe hoe blij hij is met jou in zijn team. Je begint te blozen en staat met je mond vol tanden.

Een compliment krijgen kan je deugd doen en je een vrolijk gevoel geven. Maar vaak voelen we ons onwennig en weten we niet goed hoe erop te reageren. Je kan nochtans leren om een compliment te aanvaarden en je er ook echt beter door te voelen. Maar hoe doe je dat nu precies? Hier volgen enkele tips:

  • Luister naar wat de andere zegt en aanvaard het. Ontken de boodschap dus niet door te zeggen ‘was dat maar waar’, ‘je kent me niet’, ‘dat zeg je maar om me een goed gevoel te geven’ …
  • Probeer ook je lichaamstaal aan te passen. Krimp niet in elkaar maar ontspan je, neem een rechte houding aan en laat je positieve gevoelens naar buiten komen bv. door een glimlach. Zeg eventueel ook wat je voelt bv. ‘het doet me deugd dat je dat zegt’ of ‘ik voel me geflatteerd’.
  • Wimpel het compliment niet af door te zeggen: ‘ja, maar…’ of ‘het is toeval dat het lukte’ of ‘zo moeilijk was dat niet’. Wat men ook vaak doet is het compliment doorschuiven naar iemand anders. ‘Het was vooral mijn collega aan wie ik dit te danken heb’.
  • Probeer niet onmiddellijk zelf een compliment teruggeven. We hebben vaak sterk de neiging om een compliment te beantwoorden met een ander compliment. Als een vriendin je bijvoorbeeld zegt dat je een mooie trui aanhebt, zijn we snel om te reageren dat zij ook iets heel moois aanheeft.
  • Zoek niet altijd meer achter een compliment. Mensen denken soms dat anderen iets van hen willen gedaan krijgen. Een voorbeeld: je collega zegt dat je toch zo goed met Excel tabellen kan werken. Jouw antwoord: ‘is er iets dat ik voor jou moet doen?’

Tot slot: probeer de persoonlijke waardering die een complimentje inhoudt gewoon te bekijken als een geschenkje en geniet ervan!

I.s.m. ISW Limits