Nog 5 vreemde manieren om schatrijk te worden

Vorige week gaven we al vijf voorbeelden die aantoonden dat je om miljardair te worden je niet per se moet bezighouden met ‘saaie’ zaken als olie, vastgoed of ICT, maar dat ook minder voor de hand liggende activiteiten je een waar fortuin kunnen opleveren. Vandaag nog eens vijf voorbeelden van mensen die enorm rijk werden met ongewone, creatieve of ronduit bizarre ideeën.

1. Maak knuffeldieren

Na een mislukte acteercarrière en twintig jaar als werknemer voor een speelgoedfabrikant gewerkt te hebben neemt de Amerikaan Ty Warner in 1986 ontslag en gaat op vakantie in Italië. Daar krijgt hij een ingeving: hij keert terug naar de VS, neemt een hypotheek op zijn huis en lanceert Ty Inc., een bedrijf waarmee hij de knuffeldieren Beanie Babies maakt. Door beperkte oplagen en geheime lanceringen van bepaalde producten weet hij een ware hype te creëren en op het toppunt van het succes brengt Ty Inc. jaarlijks zo’n 700 miljoen dollar in het laatje. Warner investeerde die winst in enkele hotels, een luxeranch en een resort op Hawaii en krikte zo zijn vermogen op tot 2,4 miljard dollar.

2. Laat mensen er slanker uitzien

In 2000 vond Sara Blakely het figuurcorrigerende ondergoed Spanx uit. Vervolgens kocht ze een boek over marketing en begon ze in haar woonkamer haar bedrijf uit te bouwen. Aanvankelijk verliep de verkoop van Spanx moeizaam, maar nadat Oprah Winfrey de legging aanprees in haar show gingen de cijfers door het dak. Vandaag heeft Blakely nog steeds haar bedrijf voor de volle 100% in handen, waardoor ze beschikt over een vermogen van 1 miljard dollar.

3. Maak shampoo

John Paul Jones DeJoria is de zoon van een Italiaanse vader en een Griekse moeder, die zijn jeugd sleet in straatbendes in East Los Angeles en allerlei baantjes probeerde zoals conciërge op een school en verkoper van verzekeringen. Uiteindelijk belandt hij in de wereld van de haarverzorgingsproducten: hij gaat aan de slag bij Redken Laboratories, maar wordt daar ontslagen. In 1980 leent hij dan 700 dollar en samen met kapper Paul Mitchell richt hij John Paul Mitchell Systems op. De zaken gaan goed, want jaarlijks brengt het bedrijf zo’n 900 miljoen dollar op. John Paul Jones DeJoria heeft inmiddels een fortuin van 4 miljard dollar vergaard.

4. Doe aan traditionele Ierse tapdans

De Ierse Amerikaan Michael Flatley is erin geslaagd om iets oubolligs als tapdans weer hip te maken. In de jaren 80 tourde hij met The Chieftains en in 1994 maakte hij zijn eerste avondvullende show ‘Riverdance’. Daarna volgden nog ‘Lord of the Dance’, ‘Feet of Flames’ en ‘Celtic Tiger’. In 1999 en 2000 haalde Flatley het Guiness Book of Records als best betaalde danser ter wereld met 1,6 miljoen dollar per jaar. Zijn totale vermogen wordt begroot op 650 miljoen dollar.

5. Investeer in superhelden

In de jaren 20 liet Isaac Perlmutter zijn geboorteland Israël achter zich en trok met 250 dollar op zak naar de VS. Daar kwam hij eerst aan de kost als tolk op begrafenissen, maar daarna specialiseerde hij zich in stockverkoop. Hij kocht voor een prikje speelgoed op dat haast niemand meer wilde en verkocht dit dan door met een kleine winstmarge. In de jaren 90 kocht hij voor bijna geen geld het failliete comicbedrijf Marvel Enterprises op. Als CEO van Marvel Comics blies hij het merk nieuw leven in met een reeks succesvolle superheldenfilms, -strips en speelgoedlijnen. In 2005 verkocht hij Marvel aan Disney voor 800 miljoen dollar in cash en 600 miljoen aan aandelen. Vandaag is Perlmutter zo’n 1,9 miljard dollar waard.

Bron: celebritynetworth.com