Nieuwe site laat je zonden op het werk opbiechten

Op het werk durven we ons wel eens van onze minst fraaie kant laten zien. Hoogmoed, hebzucht, jaloezie, woede, luiheid … Er zijn weinig zonden die nooit aan bod komen op de werkvloer.

Speciaal voor werknemers die hun collega’s steevast het leven zuur maken is er nu de site biechtenophetwerk.com waar je al je professionele zonden openbaar kan maken. De initiatiefnemers zeggen dat het bekennen van werkzonden nog al te vaak een taboe is binnen organisaties. Vandaar dus dat ze op de proppen komen met deze virtuele biechtstoel.

Geen oordeel

Je kan je zonden op de site opbiechten in zeven categorieën – één voor elke hoofdzonde – waarna ze voor alle andere surfers te lezen zijn. Toch is het niet de bedoeling om mensen te veroordelen. “Er wordt op het internet al genoeg geoordeeld en veroordeeld”, zo stellen de makers. Biechtenophetwerk.com heeft, in weerwil van zijn naam, ook geen religieus karakter. Het Nederlandse bedrijf Zynn, dat de site liet ontwikkelen, houdt zich bezig met reputatiemanagement, imago- en identiteitsontwikkeling en heeft geen enkele binding met een religieuze organisatie.

Vrijblijvend advies

Ondanks het half-ironische karakter van de site zijn de zonden die we erop terugvinden toch heel reëel en afkomstig uit de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Zo zegt iemand dat hij op een thuiswerkdag haast niets doet en de telefoon niet opneemt. Iemand anders bekent dat ze soms zonder slip naar het werk trekt. Een derde anonieme werknemer bekent dan weer dat hij met opzet koffie over de beamer heeft gemorst om geen presentatie te moeten geven.

Biechtenophetwerk.com geeft je na het ingeven van je zonden ook steeds wat advies mee. Zo kregen wij, na het opbiechten dat we tijdens de werkuren ooit al eens naar een Facebookpagina gesurft waren de volgende boodschap mee: “Gun jezelf een moment van luiheid, na een van hard werken. Geniet daar dan met volle teugen van!”