Nieuwe app maakt een spelletje van treinvertragingen

Spoor jij elke dag naar het werk? Vertragingen zijn dagelijkse kost? Een nieuwe app, Railmate, maakt van jouw dagelijkse woon-werkverkeer een wedstrijdje tegen je vrienden. Wie Railmate opent en dicht genoeg in de buurt is van een station, kan inchecken in dat station. Daarna selecteer je de trein die je zal nemen, en het station waar je zal afstappen.

Eens je ingecheckt bent doet de app zijn werk: hoeveel stations passeer je? Hoeveel vertraging heb je? Hoe langer je reisweg en hoe meer vertraging, hoe meer punten je krijgt. Je kan je score delen via sociale media, en bekijken hoe 'goed' jouw vrienden het doen.

Ontwikkelaar Martijn Vandenberghe legt uit waarom hij de app creëerde. "Ik wil vooral iets positiefs doen met de moeilijkheden waar treinreizigers mee te maken krijgen. Zagen en klagen helpt niemand verder. Ik wil zeker de NMBS niet in een kwaad daglicht stellen." Daarom koos hij voor deze ludieke manier om met vertragingen om te gaan.

Features

Op dit moment zijn de mogelijkheden in de app nog vrij basic, maar er wordt gewerkt aan extra diensten en features. Zo zal je in de toekomst je vertragingen kunnen bijhouden om compensatie aan te vragen bij de NMBS. Je zal ook bepaalde badges kunnen verdienen, bijvoorbeeld als je een hele week lang elke dag hetzelfde traject hebt afgelegd.

In de toekomst zal je misschien ook kunnen inchecken op andere vervoermiddelen, zoals bussen en metro's. "Maar daarvoor zijn de gesprekken nog aan de gang," vertelt Vandenberghe.

Businessmodel

Zit er ook een businessplan achter de app? Vandenberghe: "Ik denk dat er wel een markt is voor het 'inchecken' op transportmiddelen. Het is anders dan Facebook Places of Foursquare, die eerder statisch zijn. Stel nu dat je ergens ter wereld op een vliegtuig zit te wachten, en je hebt vertraging. Je checkt in in de app, en meteen krijg je een aantal voorstellen om je tijd door te brengen. Waar je een broodje kan eten bijvoorbeeld, of waar je gratis wifi bij je koffie krijgt. Dat kunnen eventueel gesponsorde boodschappen zijn. Ik vind het wel belangrijk dat die reclame dan mooi geïntegreerd is in de app. Niemand koopt een toestel van 700 euro om daarna voortdurend lelijke, opdringerige reclame te zien."

Op dit moment werkt de app alleen op de iPhone, maar er zijn ook plannen om Railmate te ontwikkelen voor Android en Windows Phone. Download de iPhone-applicatie in de App Store.