Networking: de wereld binnen handbereik

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Vergeet dan niet je netwerk aan te spreken. Ongeveer 53% van alle Belgen vindt een nieuwe job via relaties, zo blijkt uit een studie van ESHAL. Niet enkel de reële contacten tellen, ook 'online netwerken' is steeds meer in trek.

Hoe begin je er aan?

Een fout die velen maken is beginnen netwerken zonder de juiste voorbereiding. Stel jezelf de vraag wat je verwacht van je toekomstige job, je werkgever en zorg ervoor dat je jezelf goed kan voorstellen. Zonder dat je er volledig van bewust bent, heb je doorheen je leven al een groot netwerk van relaties opgebouwd. Breng dit netwerk voor jezelf in kaart. Ongetwijfeld zijn er mensen die je willen en kunnen helpen, denk wel goed na over de manier waarop je hen gaat contacteren. Verzorg ook je online visitekaartje, zo ben je altijd bereikbaar.

Werk met je netwerk

Je netwerk organiseren is één ding, het op de juiste manier gebruiken een ander. Een belangrijke tip voor wie op zoek is naar een nieuwe job: spreek er met iedereen over. Hoe meer mensen weten dat je uitkijkt naar een nieuwe job, hoe groter de kans dat er snel iets uit de bus valt. En weet dat de hulp soms uit onverwachte hoek komt!

Lees ook: 5 misverstanden over netwerken

Online networking

Waarom je netwerk niet uitbreiden in de virtuele wereldLinkedIn is het grootste internetnetwerk voor zakenlui, op 1 januari 2011 telde het 90 miljoen leden uit 200 landen. Ongeveer elke seconde komt er een nieuw lid bij. Twijfel dus niet om er gebruik van te maken, want online networking is zeer interessant bij het vinden van een job.

Ook bekende mensen toevoegen in je netwerk, kan zinvol zijn. Lees er dit artikeltje over Bill Gates maar eens op na.