NMBS-toplui kunnen rekenen op royale ontslagvergoeding

Dat de NMBS hervormd zal worden, staat al enige maanden vast. In plaats van de huidige drieledige structuur komen er twee entiteiten, een spoorwegoperator en een infrastructuurbeheerder. De overkoepelende NMBS Holding verdwijnt. Ook het huidige trio topmannen – Jannie Haek, Luc Lallemand en Marc Descheemaecker – wordt uitgedund tot een duo. Slecht nieuws dus voor minstens één van hen, die zijn job zal verliezen. Al zijn er ruime terugvalmogelijkheden en kunnen ook de riante ontslagvergoedingen waarschijnlijk wel enige troost bieden …

Voor de regering zal het niet eenvoudig zijn om de huidige topmannen aan de kant te schuiven. Hun mandaat mag dan wel afgelopen zijn, ze hebben ook een arbeidscontract van onbepaalde duur. Dat betekent dus dat ze een verbrekingsvergoeding zullen ontvangen als daar een einde aan wordt gemaakt.

Een wet uit 2010 bepaalt dat een ontslagvergoeding bij bestuurders van overheidsbedrijven maximaal één jaar loon (of in uitzonderlijke gevallen anderhalf jaar loon) mag bedragen. De contracten van de huidige NMBS-toplui dateren evenwel van daarvoor, waardoor die wet op hen niet van toepassing is.

Verbeten strijd

Voor Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, is de ontslagvergoeding vastgelegd op 24 maanden loon. In 2012 verdiende hij 472.804,21 euro bruto (exclusief 67.120,05 euro aan extralegale voordlen), wat zijn ontslagvergoeding dus op ongeveer één miljoen brengt.

Jannie Haek, die als topman van de NMBS Holding vorig jaar 512.103,74 euro verdiende, heeft recht op 18 maanden opzegvergoeding of ruim driekwart miljoen euro.

De enige die zich helemaal geen zorgen hoeft te maken is huidig Infrabel-topman Luc Lallemand: hij is statutair benoemd bij de spoorwegen en kan dus niet ontslagen worden.

Op dit moment is er een verbeten strijd aan de gang tussen Descheemaecker en Haek om in de toekomst de NMBS te kunnen leiden. Haek lijkt de beste papieren te hebben, maar lukt het hem ondanks de politieke steun toch niet om de job vast te krijgen, dan kan hij steeds terecht als inspecteur-generaal bij de overheidsdienst Begroting, vanwaar hij momenteel gedetacheerd is.

Top NMBS Holding buiten schot

Net als Haek zitten trouwens ook de directeurs-generaal van de NMBS Holding op rozen. In het jaarverslag van de holding staat namelijk letterlijk dat Sven Audenaert (sp.a), Vincent Bourlard (PS) en Michel Bovy (CD&V) bij het aflopen van hun mandaat hun graad van directeur mogen behouden, met inbegrip van hun loon en premies. Zij zullen dus sowieso ergens een nieuwe job krijgen in de hertekende structuur van de spoorwegmaatschappij.