Minstens 3.000 Europese ambtenaren verdienen meer dan Di Rupo

Het is geen geheim dat werken voor de Europese Unie goed opbrengt. Maar worden de ambtenaren er beter betaald dat sommige regeringsleiders?

De Nederlandse ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hebben een antwoord gegeven op een vraag van parlementslid Pieter Omtzigt over de arbeidsvoorwaarden van Europese ambtenaren.

Uit het antwoord van de twee ministers (zie dit document, vragen 7 en 8) blijkt dat de hoogste Europese ambtenaren (niveaus 13 tot 16) meer verdienen dan 144.000 euro per jaar, het loon van de Nederlandse premier Mark Rutte. Het zou gaan om meer dan 3.000 EU-ambtenaren.

Europese leiders zoals commissievoorzitter José Manuel Barroso of voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy ontvangen bijvoorbeeld beide een brutojaarsalaris van 304.221 euro, terwijl de Amerikaanse president Barack Obama 294.000 euro bruto verdient (400.000 dollar).

En in België?

In ons land verdienen de eerste minister en zijn vice-premiers ongeveer 10% minder dan hun Nederlandse collega’s. Elio Di Rupo verdient bijvoorbeeld maandelijks 10.700 euro netto. Dat betekent dus dat minstens 3.000 Europese ambtenaren (maar eigenlijk veel meer) beter betaald zijn dan onze regeringsleider.

In totaal zijn er 55.000 mensen die werken voor de Europese instellingen, van vertalers tot woordvoerders en parlementariërs.

Hoeveel verdienen Eurocraten echt?

Anthony Gravili, woordvoerder van de Europese Commissie sprak in de New York Times over het loon van de ambtenaren. Volgens de gegevens van de Europese Commissie krijgen eurocraten uit de hoogste loonschaal ‘slechts’ een salaris van de orde van 18.370 euro per maand (220.440 bruto per jaar).

Bovenop deze som komen wel nog talrijke premies, onkostenvergoedingen en niet-belastbare extralegale voordelen. Een Europees parlementslid die tien vergaderingen per maand bijwoont kan zo maandelijks tot 9.200 euro bovenop zijn basissalaris verdienen.

Bron: lexpress.be