Met deze jobs stoot je door naar de top

Hoe snel je promotie kunt maken, is sterk afhankelijk van de sector waarin je werkt. Maar ook van de job die je uitoefent. Sommige beroepen bieden meer doorgroeimogelijkheden dan andere. Met welke jobs kun je in geen tijd opklimmen tot een topfunctie?

 

Ingenieurs en computerwizzards op kop

Wil je snel een interessante job vinden met perspectieven, studeer dan voor burgerlijk ingenieur. Als beginnende ingenieur voer je studies uit, geef je advies en teken je plannen. Met een beetje leidinggevende capaciteiten kun je al snel doorgroeien naar een kader- of managementfunctie. Als project- of productiemanager ben je verantwoordelijk voor het hele productieproces of een specifiek project en stuur je een team van ingenieurs aan.

 

Een andere branche met een enorm groeipotentieel is de ICT. Als developer begin je in een team programmeurs. In het begin onderhoud je voornamelijk applicaties. Na een inwerkperiode kun je zelf applicaties gaan ontwikkelen, de natte droom van menige IT-er. Maar als je een beetje initiatief toont, kun je al snel doorgroeien tot projectbeheerder of consultant.

 

Lanceer je in de financiën...

In de wereld van de accountancy kun je met een bachelorsdiploma al aan de slag als dossierbeheerder. Je staat dan in een accountancykantoor in voor de boekhouding en fiscaliteit van een aantal dossiers in je portefeuille. Als je leergierig bent en de vele opleidingen volgt die deze sector biedt, kun je al snel de fel begeerde IAB-/BIBF-titel behalen en erkend accountant of belastingconsulent worden. Daarmee kun je doorgroeien tot teamleader of zelfs vennoot worden.

 

...of in de gezondheidszorg

Ook de zorgsector biedt heel wat groeimogelijkheden. Als verpleegkundige krijg je in de meeste ziekenhuizen de kans om je kennis voortdurend bij te schaven. Je kunt je verder specialiseren tot klinisch specialist, referentieverpleegkundige of unitverantwoordelijke en je kunt doorgroeien tot hoofdverpleegkundige of afdelingshoofd.

 

Doe het zelf!

Nog een tip voor alle beroepen: creëer zelf een functie. Heb je soms het gevoel dat je iemand mist op je werk? Zou het handig zijn dat er bijvoorbeeld een tussenpersoon komt tussen de directie en jouw afdeling? Signaleer dit aan het management. Toon aan dat er nood is aan een extra nog niet bestaande functie en bied jezelf aan om die in te vullen. Think out of the box. In sommige gevallen is dat de enige manier om te promoveren.

 

 
Nog niet overtuigd? Lees dan ook: hoeveel verdien je in een managementfunctie?