Meewerkend gedrag

In je omgang met anderen vertoon je vooral "meegaand gedrag"


Als je samenwerkt met andere mensen, dan kan je best omschreven worden als een loyale behulpzame collega. Je bent iemand die liever niet de eerste stap zet, maar eerder het initiatief aan de andere laat.
Als welwillend luisteraar help je liever dan te controleren of te bevelen. Je omgeving ervaart je hierdoor als zeer loyaal.

Je houdt van wederzijds begrip, een goede sfeer en klare richtlijnen omtrent wat er te doen staat. Binnen de geborgenheid van een competent team en een conflictloze samenwerking voel je je goed.

In professionele teams wordt je bijdrage gewaardeerd en mag je op basis hiervan rekenen op de nodige ruimte.
In omgevingen waar ' verbaal geweld' het haalt, heb je het moeilijker door het opdringerige spel van menselijke relaties.


Enkele dingen waarvoor je moet opletten in je omgang met anderen


Hoed je ervoor

-het gevoel te krijgen misbruikt te worden;
-dat anderen denken dat je geleid wilt worden en in jouw plaats beslissen;
-dat je eigen ideeën niet naar de achtergrond geschoven worden.
Je hebt soms het gevoel dat anderen te veel in jouw plaats beslissen. Weet dat je hen daar soms toe uitnodigt. Je maakt vaak je eigen wensen pas als laatste bekend. Je laat anderen daardoor te veel ruimte en bent minder duidelijk over je eigen wensen.
Met een cursus assertiviteit kan je je hiertegen wapenen.

Bezin je over jouw prioriteiten
en tracht deze voor ogen te houden wanneer belangrijke beslissingen genomen worden, zeker tijdens evaluatie- en loopbaangesprekken.
Soms leidt meewerkend gedrag tot te grote vriendelijkheid naar anderen. Je hebt dan het gevoel misbruikt te worden. Weet dat je soms op ondubbelzinnige wijze moet opkomen voor jouw rechten.
Laatste bedenking: wat doe je als je niet meewerkend bent? Ga je dan de leiding nemen? Kritiek geven of morren? Dwarsliggen?

Meewerkende mensen


Profielen die een meegaand gedrag vertonen in de omgang van anderen:
-documentalist
-afwerker
-enthousiast teamlid
-onderzoeker
-verslaggever
-doorzetter