Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Mark Zuckerberg verlaagt salaris tot 1 dollar

In Silicon Valley geldt het als het ultieme statussymbool: zo rijk en succesvol zijn dat je het je kan permitteren om vrijwillig je salaris te beperken tot 1 dollar per jaar. Dit jaar trad ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg toe tot dit selecte clubje. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Sinds januari heeft de 28-jarige Zuckerberg zijn salaris verlaagd tot een symbolische dollar. Bovendien zal hij ook geen bonussen meer ontvangen. Dit betekent evenwel niet dat ‘Zuck’ voortaan zal moeten zien te overleven op droog brood, want zijn vermogen wordt op een niet onaardige 13 miljard dollar geschat.

Vorig jaar nog kon Zuckerberg 2,3 miljard dollar op zak steken door net op tijd een deel van zijn stock opties te gelde te maken. Daarnaast heeft hij nog eens 60 miljoen aandelenopties die hij in november 2015 kan verzilveren. 

In het spoor van Steve Jobs

Met zijn nieuwe demarche komt Zuckerberg in het rijtje van 1 dollar-CEO’s te staan waartoe ook wijlen Steve Jobs van Apple, Larry Page en Sergey Brin van Google, Larry Ellison van Oracle en Mark Pincus van Zynga behoren of behoorden. Ook Jerry Yang van Yahoo! verdiende maar 1 dollar per jaar voordat hij de laan uitgestuurd werd.

Een salaris 1 dollar per jaar is in de VS verre van een algemene trend. De gemiddelde CEO verdient er nog steeds 12,3 miljoen dollar. Dat betekent dat een gewone werknemer met een gemiddeld loon van 34.645 dollar ongeveer 360 jaar en 10 maanden zou moeten werken om het jaarsalaris van een CEO uit de Fortune 500-lijst te verdienen.

Bron: jobs.aol.com