Mag je foto's van collega's op Twitter of Facebook zetten?

Minister Vincent Van Quickenborne gooide vorige week zomaar foto’s van de ministerraad op Twitter. Mag hij dit eigenlijk doen? Mag je foto's van collega's online zetten? Wat zegt de wet hierover?

Leterme lacht groen

“Leterme op radio 1. Nu vanuit de kern. Met Blackberry”, zo luidt een tweet van minister Vincent Van Quickenborne. De link leidt naar een foto van besloten vergadering van het kernkabinet. Op de foto is een telefonerende Leterme te zien. Er vallen ook dossiers en papieren op te merken op de foto, maar de beeldkwaliteit is te slecht om ze te kunnen lezen. Van Quickenborne zelf ziet geen graten in de foto, maar premier Yves Leterme kon er naar verluidt niet mee lachen.

Portretrecht

Via sociale netwerken als Facebook en Twitter doen dagelijks duizenden foto’s de ronde. In feite is het wettelijk lang niet allemaal in orde, want eigenlijk mag je niet zomaar foto’s van vrienden of collega's online zetten. “Vanuit privacyrechtelijk oogpunt is hier een probleem”, bevestigt ict-advocaat Peter Van de Velde. Het is overigens niet enkel een kwestie van privacy en bijhorende wetgeving. Ook het portretrecht speelt een rol. Dit recht geeft geportretteerde personen het recht zich te verzetten tegen publicatie van hun portret. “Op Europees niveau is men intussen volop aan het bestuderen hoe men juridisch met dergelijke sociale media moet omgaan”, weet Peter Van de Velde.

Wat mag wel/niet?

Een foto van jezelf kan je zonder probleem online zetten. Wil je een foto van een collega op je Facebook- of Twitter-pagina zetten, dan heb je daar in principe zijn toestemming voor nodig. Dat hoeft niet per se schriftelijk, al heb je wel meer 'bewijzen' in handen als er later klachten zouden komen. Een foto van een anonieme mensenmassa mag dan weer wel, omdat het niet om een 'gerichte' foto gaat. Let dus ook op met klasfoto’s, want dat zijn wel deglijke gerichte foto’s.

Tekst: IV/WV