Mag je baas jouw mails lezen?

Internet en e-mail zijn vandaag niet meer weg te denken, zowel voor privé- als voor professioneel gebruik. Mag jij op Facebook tijdens de werkuren? Mag je baas jouw mails lezen? Welke wettelijke regelingen bestaan er rond internetgebruik op het werk?

Werkgevers maken zich dan ook zorgen over de tijd die werknemers besteden aan surfen voor privé-doeleinden en over de virussen die ze daarmee kunnen binnenhalen. Bovendien is de werkgever aansprakelijk voor inbreuken op de auteurswet, zoals het downloaden van films, software, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Wettelijk

In hoeverre mag de werkgever het online gedrag van zijn werknemers controleren? CAO nr.81 is sinds 26 april 2002 van kracht en legt duidelijke regels vast..

- De essentie van de regels rond internetcontrole
- Controlerechten van de werkgever: finaliteits-, proportioneels- en transparantiebeginsel
- Wat mag de werkgever wel controleren en wat niet?
- Privacy van de werknemer en de beperkingen
- Procedure: hoe moet de controle uitgevoerd worden?
- Uitstippelen van een beleid rond internetcontrole
- Mag je een film downloaden op het werk?
- De etiquette van professioneel e-mailgebruik

Sociale media tijdens de werkuren?

Kijk jij af en toe eens op je Facebookprofiel, of staat de website de hele dag open tijdens de werkuren? Staat je baas er weigerachtig tegenover? Geef hem dan deze drie redenen om Facebook net aan te moedigen.
Wordt Facebook toch geblokkeerd op je werk, maak dan gebruik van volgende tips om je Facebookprofiel toch te raadplegen. Lees ook: Hoe sla je zelf munt uit Facebook?

Ben je verknocht aan het twitteren, lees dan ook: Waarom jouw bedrijf wel/niet moet twitteren?

 

i.s.m. SD Worx

asset/27874