Lieve: “Ik ben mijn job kotsbeu, maar durf niet te veranderen”

Lieve (*) is 41 en salesmanager bij een uitzendkantoor. “Eigenlijk ben ik mijn job kotsbeu”, vertelt Lieve. Het klinkt als een wanhoopskreet, en dat is het ook. Lieve heeft 13 jaar gevochten om te staan waar ze nu staat en is ben bang om haar financiële voordelen zomaar op te geven. Ze kampt met het gevoel dat ze veel te verliezen heeft. Lieve ging op haar 28e aan de slag in de uitzendwereld, na enkele omzwervingen in de reclamesector. “De uitzendsector heeft me altijd geboeid, omdat je er met heel veel mensen in contact komt. Maar sinds een jaar is de lol eraf.” Het is de crisis die de pret bederft, want “de druk om onze cijfers te halen, wordt steeds groter.” Toch is er meer aan de hand. “Als ik in de spiegel kijk en mezelf eerlijk de vraag stel of ik nog vijf of tien jaar op deze manier verder wil, dan is het antwoord neen.”

“Ik wil iets helemaal anders doen”

De voorbije jaren kreeg Lieve een paar kansen om bij een concurrent aan de slag te gaan, in dezelfde functie. Aanzoeken die ze beleefd weigerde. “Ik heb geen zin om dezelfde job uit te oefenen bij een concullega. Eigenlijk wil ik iets helemaal anders doen.” Een piste waar ze fel aan denkt, is lesgeven. “Ik ben van opleiding licentiate Geschiedenis. Geschiedenis is mijn eerste liefde. Ik heb al geïnformeerd, en het verdict is simpel: als lerares start ik weer min of meer vanaf nul. Ik kan mijn anciënniteit die ik in de privésector behaald heb niet verzilveren. Schrik voor de job heb ik niet, maar ik verlies zoveel financiële voordelen, waaronder mijn bedrijfswagen. Ik heb twee opgroeiende kinderen die ik  alle kansen wil blijven geven. Onze oudste dochter zit al in het middelbaar. Uit gesprekken met andere ouders kan ik afleiden dat onze kinderen steeds ‘duurder’ zullen worden. Onze jongste dochter heeft paardrijden als hobby. Dat is duur, maar ze doet het dolgraag, dus waarom zou ik het haar niet gunnen?”

Heeft Lieve het gevoel dat ze in een gouden kooi zit? “Ja, toch wel. En ik ben niet alleen. Verschillende leeftijdsgenoten zijn bang dat ze, als ze zelf hun ontslag geven, geen werk meer zullen vinden op hetzelfde niveau en tegen dezelfde voorwaarden. Ik hoor ook steeds vaker verhalen van uitgebluste mensen die ‘hopen’ dat hun werkgever hen zal ontslaan. Dan worden ze, afhankelijk van hun anciënniteit, maandenlang uitbetaald en hebben ze nadien sowieso recht op een uitkering. Het minste wat je kan zeggen, is dat de Belgische ontslagwetgeving de mensen niet aanmoedigt om zelf hun biezen te pakken.”

Maar zelf haar ontslag afwachten, daar heeft Lieve geen zin in. (lacht) “Daarvoor doe ik mijn job net iets te goed, denk ik. En ik heb ook nog enige fierheid. Minister Pascal Smet lanceerde onlangs het voorstel om de opgebouwde anciënniteit uit een andere sector mee te kunnen nemen naar het onderwijs (op dit moment kan het meenemen van anciënniteit alleen voor leraren technische en praktische vakken in het secundair, SDK). Dat hij er maar snel werk van maakt.”

* Dit is een fictieve naam. Om begrijpelijke redenen wou Lieve enkel anoniem getuigen.

Tip voor Lieve: maak dat je wegkomt!

Een job met een aantrekkelijk salaris en dito extralegale voordelen, maar die inhoudelijk weinig interessant is, kan aanvoelen als een gouden kooi, legt Marc Timmerman, directeur van Axiom Consulting in de Benelux, uit. “Maar die ‘kooien’ maken het verschil niet, hoewel ze – zeker bij grotere bedrijven – vaak deel uitmaken van het retentiebeleid. Want wat blijkt? Gekooide medewerkers zetten zich veel minder in. Bedrijven zouden hen dus beter een flexibeler carrière aanbieden, of een gezonde teamspirit.”

 

‘Gekooide’ werknemers twijfelen of ze (nog) in de juiste organisatie zitten. Zodra het plaatje helemaal duidelijk wordt, kunnen ze heel extreem  reageren, weet Timmerman. “Ze vertrekken, bijvoorbeeld, voor een jaar op wereldreis. De vrees dat ze achteraf geen nieuwe job zullen vinden, blijkt vaak onterecht te zijn. De persoon in kwestie beschikt namelijk over genoeg capaciteiten om elders aan de slag te kunnen.” Conclusie? “Zit je momenteel in een gouden kooi, zoek dan zo snel mogelijk een andere baan. Want nu maak je jezelf alleen maar ongelukkig.”