Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Lichaamstaal: wat zegt je handdruk over jou?

55% van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal. Wat dus een simpele handdruk lijkt, heeft meer inhoud dan je denkt. Frank van Marwijk is sociotherapeut en directeur van Bodycom Lichaamstaal, een training– en adviesbureau over lichaamstaal en non-verbale communicatie. Volgens hem kun je aan de manier waarop iemand je een hand geeft, merken of de persoon gespannen, dan wel dominant is. Van Marwijk deelt de handdruk op in vier verschillende soorten.

Hand bovenaan

asset/34757

 

Door je hand zo te draaien dat deze boven ligt, dus met de palm naar beneden, maak je duidelijk dat jij de leiding wilt nemen. Vaak gebeurt het ook dat mensen de hand van de ander naar beneden duwen omdat ze een stevigere handdruk willen geven, maar vergeten ze dat dit dominant overkomt.

Geef je een hand met een ongebogen en stijve arm? Dan probeer je waarschijnlijk de andere persoon buiten je intieme zone te houden en kom je dominant over.

Ook door de hand naar je toe te trekken, geef je blijk van een machtsverschil.  Als deze vorm van handdruk gepaard gaat met een vriendelijke blik, dan laat je uitschijnen dat de ander je na aan het hart ligt en je de persoon het liefst zo dicht mogelijk bij je wilt hebben.

Hand onderaan

asset/34761

 

Als je hand onderaan ligt, geef je de leiding aan de andere persoon. Het komt onderdanig over.

Gelijkwaardig

asset/34758

 

Als mensen je vragen hoe je een handdruk geeft, denk je waarschijnlijk dat je deze vorm toepast. Handen in dezelfde positie wilt zeggen dat iedereen zich gelijk voelt. Hier is dus geen machtsverschil.

Met 2 handen

asset/34756

 

Vaak ga je mensen met één hand begroeten, maar het kan ook zijn dat je gebruik maakt van beide handen. Die tweede hand kun je op de bovenste hand, pols, onder- of bovenarm of op de schouder leggen. Vaak wordt dit door vrienden onder elkaar of door politici gebruikt. Je kunt er meer gevoel in leggen en het is een manier om een betrouwbare en eerlijke indruk te maken. Let wel op bij wie je het gebruikt, want met deze handdruk dring je binnen in de intieme zone van de handontvanger en kan je opdringerig overkomen. Geef dus nooit op deze manier een hand aan je baas.

Hoe geef je de perfecte handdruk bij een sollicitatiegesprek of tijdens zaken doen?

- Wacht af: Strek niet als eerste je arm uit, maar wacht tot je gesprekspartner je daartoe uitnodigt.
- Sta recht: Blijf niet zitten als je een handdruk geeft, maar leun ook niet over de tafel of bureau. Je kunt er beter omheen lopen.
- Stevige hand: Een slappe hand komt onprettig over en wordt meestal geassocieerd met een zwak karakter. Het is dus aangeraden om een stevige handdruk te geven, zonder te veel kracht uit te oefenen.
- Oogcontact: Kijk de persoon die je een hand geeft aan. Als jullie elkaar niet kennen, zeg je er meteen je naam bij.  

Bron: Frank van Marwijk op lichaamstaal.nl
Foto: VOKA - Kamer van Koophandel Limburg via flickr