Lichaamstaal: kan je beter denken met gekruiste armen?

Waaraan denk je als je iemand ontmoet die de hele tijd met gekruiste armen tegenover je staat? Hij toont geen interesse, het is een gesloten persoon? Vaak wordt gezegd dat dit geen goede houding is en je hem dus ook best niet te vaak kunt aannemen tijdens een sollicitatiegesprek of een date. Echter, volgens een onderzoek aan de Universiteit van Rochester blijkt deze houding opeens wél positief te zijn.

Comfortabele houding

Voor veel mensen is het een comfortabele houding waarbij ze zich goed voelen. Kindjes in de lagere school werden vroeger vaak aangeleerd om met gekruiste armen aan hun bureau te zitten zodat ze aandachtiger konden luisteren en rustiger zouden zijn. Ook tijdens vergaderingen en congressen wordt deze houding vaak toegepast. Maar wat betekent het voor je denkvermogen? Onderzoek toont aan dat kinderen die met gekruiste armen over elkaar zitten, minder kunnen onthouden aangezien ze zich zouden afsluiten van de buitenwereld.

Verwachtingen

Gekruiste armen lijken vaak een barrière te vormen tussen de spreker en de luisteraar(s). Vaak heeft dit te maken met de verwachtingen die we hebben tegenover mensen die deze pose aannemen. Als een spreker een gesloten lichaamshouding aanneemt zal hij minder snel het publiek kunnen boeien. Hierdoor zul je waarschijnlijk ook niet meteen een geanimeerd en boeiend gesprek van hem verwachten. Hetzelfde geldt voor iemand die in een vergadering de hele tijd passief zit te luisteren met gekruiste armen. Van hem verwacht je ook niet dat hij opeens een idee in de groep gooit.

Doorzettingsvermogen

Is een open lichaamshouding dan beter? Het stimuleert alvast de expressiviteit. Toch is het niet slecht om af en toe je armen over elkaar te kruisen. De houding geeft je namelijk de mogelijkheid om je terug te trekken uit een gesprek als je daar even zin in hebt.

Volharding

De houding zou er ook voor zorgen dat je je problemen serieuzer en kritischer kunt analyseren. Een moeilijke opdracht in het verschiet? Probeer eens tot een oplossing te komen terwijl je je armen over elkaar kruist. Je wordt minder geprikkeld door dingen rondom je en je kunt je er beter door concentreren.

Bron: managersonline.nl