Lichaamstaal: je voeten en benen verraden alles

Dat ons gezicht en onze handen onze gedachten kunnen verraden, weten we. Daarom concentreren we ons vaak op deze delen van ons lichaam als we onze lichaamstaal proberen te controleren. Maar we vergeten daarbij dat andere lichaamsdelen ook geheimen kunnen prijsgeven.

Zelfs politici, acteurs of CEO's van grote bedrijven, die nochtans experten zijn in het verbergen van hun diepste gevoelens door hun blik en gebaren te controleren, verwaarlozen soms het belang van hun voeten en benen.

'Happy feet'

Vaak zie je de benen van mensen die ongeduldig zijn heen en weer bewegen. Maar onze voeten en benen veruitwendigen niet alleen stress of onrust, maar ook positieve gevoelens. Pokerspelers bijvoorbeeld kunnen dan nog meester zijn in het opzetten van een pokerface, maar wanneer hun voeten oncontroleerbaar beginnen bewegen, verraden ze daarmee hun goede kaarten.

Dezelfde signalen kan je terugvinden in zakelijke gesprekken. Wanneer je merkt dat de voet van je gesprekspartner barst van energie, kan je daaruit afleiden dat hij denkt hij de overmacht heeft in de onderhandelingen. Je ziet het bijvoorbeeld ook als hij zijn tenen op en neer krult terwijl zijn voet op de hiel rust.

Voeten en zelfvertrouwen

Je voeten vertellen veel over je eigen zelfvertrouwen: voeten die gesloten zijn en strak langs elkaar staan wijzen op een verlegen en aarzelende persoon. Voeten die lichtjes uit elkaar staan onderstrepen juist jouw positie en laten zien dat je zeker van jezelf bent.

Hoe kan je de code van voeten lezen?

Het gebeurt zo vaak, je kruist oude bekenden en vraagt je af of je nu wel of niet met hen moet gaan praten. Kijk naar hun voeten en ze vertellen je of je welkom bent in hun gesprek. Als je vrienden hun bovenlichaam naar je toedraaien zonder hun voeten te bewegen, kan je beter je weg verderzetten zonder te stoppen. Hun schijnbaar warme houding was enkel een façade. Als hun voeten de beweging van hun lichaam volgen kan je er van uitgaan dat je echt gewenst bent.

Hetzelfde principe geldt voor een gesprekspartner waarvan het bovenlichaam naar je toe is gedraaid, maar de benen en voeten al richting uitgang wijzen. Hij lijkt misschien geïnteresseerd maar wil eigenlijk het gesprek zo snel mogelijk verlaten.

Boodschap via de hersenen

Hoe komt het dat onze voeten signalen geven die we niet kunnen controleren? De uitleg stamt van onze voorouders: vroeger waren onze voeten de eerste ontvangers van belangrijke hersenprikkels: 'vlucht - verdedig je - niet bewegen'. Vandaag werken die reflexen nog hetzelfde en reageren onze voeten vanzelf op signalen van onze hersenen nog voor we de tijd hebben om na te denken over een consistente reactie.

Professioneel gebruik

Kijk je gesprekspartner op het werk voortaan dus niet meer in de ogen, maar hou vooral zijn voeten in de gaten. Je kan er veel uit afleiden. Het kan handig zijn bij evaluatuegespreken, loonsonderhandelingen, sollicitatiegesprekken, ...

Tekst: Elodie Fontaine

Lees ook:
- Hoe ontmasker je een liegende gesprekspartner?
- Lichaamstaal: wat vertel je non-verbaal?