Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Lichaamstaal: glimlach = formule tot succes

Lachen is gezond. Het is een huizenhoog cliché, maar volgens professor Carol Goman is glimlachen wel de sleutel tot succes op het werk. Ze verklaart in vijf stappen waarom je beter je mooiste glimlach kan opzetten op de werkvloer.

1. Je voelt je beter

Doorheen de jaren heb je jezelf aangeleerd soms een nepglimlach te gebruiken tijdens vergaderingen of op officiële verplichtingen. Uiteraard is een oprechte glimlach het mooiste, maar zelfs een nepglimlach kan al kleine wonderen verrichten. Het maakt  positieve gevoelens bij je los en je voelt er je beter door. En wie zich goed voelt, heeft beter de controle over zijn werk.

2. Beste eerste indruk

Sommige eerste indrukken van mensen blijven je bij, andere vergeet je meteen. Het verschil kan hem in de glimlach zitten. Een studie van de Duke University leert ons dat personen die glimlachen bij een eerste ontmoeting het langste in het geheugen blijven. Ga je op sollicitatiegesprek of ontmoet je zakencontacten voor het eerst, gebruik dan je mooiste glimlach om een goede eerste indruk na te laten.

3. Een glimlach moedigt samenwerking aan

Kennis is macht. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter jij daar van wordt. Daarom werk je best met zoveel mogelijk anderen samen om die kennis te verwerven. Maar de manier waarop jij communiceert met anderen bepaalt welke informatie zij jou zullen geven. Zo zal een glimlach anders overkomen dan wanneer je al fronsend praat met iemand. Volgens onderzoek praat je meer open en subjectiever met een goedlachse of positieve luisteraar. Tegen een luisteraar die bedrukt kijkt of negatief overkomt ben je minder open en zal je je vasthouden aan de concrete details. Doordat je als positieve luisteraar regelmatig knikt en glimlacht, moedig je de spreker aan meer van zijn eigen mening vrij te geven. Omgekeerd is dat het geval bij negatieve luisteraars, zij zorgen er voor dat de spreker meer zal aarzelen en voorzichtiger zal zijn.

4. Je productiviteit verhoogt

Welke taak je ook uitvoert, wanneer je daarbij een pijnlijke grimas trekt of fronst, geef je je brein het signaal dat je een zeer moeilijke taak uitvoert die je niet aankan. Je hersenen reageren daarop met stress. Je komt daardoor in een vicieuse cirkel terecht: hoe meer stress je krijgt, hoe moeilijker de taak wordt. Probeer een glimlach op te zetten als je iets moeiljk doet; je signaleert aan je hersenen dat je de taak wél aankan.

5. Lachen is besmettelijk

Lachen brengt het beste naar boven bij mensen. Wanneer je naar iemand glimlacht, krijg je bijna altijd een lachje terug. En omdat een glimlach postieve gevoelens bij je losweekt, zal de gemoedstoestand van die persoon er ook beter op worden. En zo loopt uiteindelijk iedereen vrolijker rond.