Lefgozer

Competence Indicator

Je bent een lefgozer.

Gebeurt niets bij jou zonder een degelijk plan ? Is creativiteit een van je talenten? En ben je veeleisend voor jezelf en voor anderen? Dan ben jij een echte lefgozer. De lefgozer wil graag de beste zijn. Hij gaat recht op zijn doel af. Maar hij houdt te weinig rekening met anderen waardoor het soms slecht voor hem afloopt.

My way or the high way

Als lefgozer neem je kordate beslissingen. Anderen moeten je volgen, of je geduld raakt op. Je bent hierbij compromisloos. Je maakt je eisen ondubbelzinnig bekend, zonder al te veel omwegen. Moeilijk bereikbare doelen schrikken je niet af. Je legt de lat hoog. Je wilt resultaten zien en boeken. Gedreven als je bent, zal je niet opgeven. Het doel moet bereikt worden en dat maak je ook snel duidelijk aan anderen.

Allergisch voor nederlagen

Inzet, engagement en flexibiliteit vindt de lefgozer belangrijk. Je wilt graag de beste zijn. Hierdoor denken anderen wel eens dat je op hen neerkijkt. Je bezit de handigheid om onderweg de plannen en beslissingen bij te sturen. Maar voor het overige ben je compromisloos. Nederlagen staan niet in je woordenboek. Een 'nee' aanvaard je niet als antwoord. Je bent op je best als men je alle macht geeft in een crisis-situatie. Dan gaat het onwaarschijnlijk snel vooruit, recht af op het geluk. Of... de fatale nederlaag, want je speelt graag voor alles of niets.

Soms staan anderen je in de weg

Carrière maken is belangrijk voor jou, want je wilt dat je harde inzet ook beloond wordt. Je houdt van nieuwe uitdagingen. Aan traagheid, wachten, besluiteloosheid en passiviteit heb je een hekel. Je vindt anderen ook gauw ontzettend 'braaf'. Je wilt ze veranderen in de door jou uitgestippelde richting. Mensen zijn voor jou de zwakke schakel in een organisatie. Ze zijn een noodzakelijk kwaad met het oog op productiviteit, vernieuwing en systematische vooruitgang.

Lees ook volgende dossiers over:
Creativiteit

Hoe kan je mensen motiveren?
Hoe onderhandelen?
Online creativiteitscursus
Dossier leiderschap.