Leer uit situaties uit je verleden

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je lessen kan trekken uit het verleden.

Als je iets wilt verbeteren is het goed om naar de toekomst te kijken. Wat wil je bereiken en hoe wil je dat doen? Maar je kan hiervoor ook gebruik maken van eerdere ervaringen. Durf terugkijken naar gelijkaardige gebeurtenissen uit het verleden. Wat kan je eruit leren? Wat verliep moeilijk? Hoe kwam dat? Hoe zou je dat in het vervolg kunnen bijsturen?

Stel dat je je de laatste tijd door je werk wat overspannen voelt en je neemt jezelf voor  om meer tijd voor jezelf te nemen. Maar dit blijkt moeilijker te zijn dan gedacht want er lijkt altijd iets tussen te komen. De ene keer belt je partner dat hij later thuis zal zijn en dat je bij de kinderen moet blijven, de andere keer vraagt je baas om nog een extra taak af te maken zodat je zelf later thuis bent, op nog andere momenten moet je nog teveel doen in het huishouden en is er geen tijd meer om daarna nog te kunnen ontspannen … Soms lijkt het of je geen enkel moment meer vrij kan maken voor jezelf, hoewel je daar in het verleden wel goed in slaagde.

Of je merkt dat je op het werk steeds vaker in discussie treedt met één bepaalde collega. Er is altijd een vorm van miscommunicatie die aan de basis ligt van jullie meningsverschillen. Vroeger kwamen jullie echter wel goed overeen en waren er minder problemen.

Bij beide voorbeelden kan je stilstaan bij wat je toen anders deed. Hoe zou het komen dat de situatie veranderd is? Hoe komt het dat je tegenwoordig zo overspannen rondloopt of dat je steeds weer discussies hebt met die collega? In het eerste geval, zou het kunnen dat je toen je week beter plande. Vroeger legde je bijvoorbeeld in je agenda per week momenten vast voor jezelf. In het tweede geval zou het kunnen zijn dat er onduidelijkheid heerst over de taakverdeling, omdat er over de jaren heen meer taken bijkwamen. Spreek dan duidelijk terug een rolverdeling af.

Soms moeten we de oplossingen voor problemen niet zo ver gaan zoeken en kunnen we meer leren uit het verleden dan we oorspronkelijk dachten. Kijk ook naar wat goed verliep en trek je eraan op. Alle kleine stapjes brengen je in de goede richting naar je uiteindelijke doel. Probeer het de volgende keer ook maar eens!

I.s.m. ISW Limits