Last van muisarm: moet de werkgever aangepast materiaal voorzien?

"Ik heb sinds enige tijd last van een muisarm. Aangezien ik voornamelijk computerwerk doe en dit zeer pijnlijk is voor mijn pols, heb ik mijn werkgever om aangepast materiaal gevraagd (speciale muismat, aangepaste muis,…).
Kan hij mij dit weigeren?"

Beeldschermwerkers

De klachten die je beschrijft, worden veelvuldig gezien bij beeldschermwerkers. De juiste oorzaak is meestal niet gekendomdat het gewoonlijk een samenspel is van meerdere uitlokkende factoren. Een belangrijk gegeven is dat je jeklachten direct kunt in verband brengen met bepaalde houdingen en bewegingen.

Je arbeidsgeneesheer is het best geplaatst om de pijnuitlokkende factoren te onderzoeken. In samenspraak met een ergonoom kan die gerichte voorstellen doen om deze factoren te gaan verminderen of, indien mogelijk, uit te sluiten.

Advies tot verbetering

Vele klachten vinden hun oorsprong in een niet correcte opstelling van het bureau en computermateriaal, met een slechte werkhouding tot gevolg. Het is slechts na aanpassing van de opstelling aan de hand van de huidige kennis en richtlijnen van de ergonomie dat eventuele persoonlijke aanpassingen overwogen kunnen worden.

Wat betreft aangepast 'ergonomisch' PC materiaal (toetsenbord, muis, muismat,…) is er nog niet veel wetenschappelijke onderbouwing. Het nut van een aantal van deze hulpmiddelen is nog niet wetenschappelijk bewezen en het gebruik ervan is dus zeer twijfelachtig. In zeer specifieke gevallen kan de arbeidsgeneesheer of ergonoom het toch nuttig achten een bepaald model van bureaumateriaal aan te raden.

Het blijft ook dan een advies, waar de werkgever niet verplicht is op in te gaan.

Zelf in actie schieten

Je kunt zelf de belasting op de pols verminderen door te proberenafwisselend links of rechts te muizen of door het muiswerk te beperken en meer de toetsen te gebruiken.

Zorg tevens voor een goede ondersteuning van de voorarm, of op de werktafel of op de armleggers.

De inhoud van deze tekst heeft een louter informatief karakter. 
De lezer kan geen rechten ontlenen aan deze tekst.